Kesäkonsertit 2018

Jyväskylän seurakunnan perinteinen Kesäkonsertit-sarja tarjoaa sielukkaita ja moniulotteisia elämyksiä.

Seurakunnan perinteinen Kesäkonsertit-sarja järjestetään heinä-elokuussa tiistai-iltoina klo 19 Kaupunginkirkossa ja Taulumäen kirkossa.  Sarja tarjoaa seitsemän tasokasta konserttia. Kuulija voi valita iltaohjelmaansa urkukonsertin, lumoavan harppukonsertin ja rytmikästä gospelia, sillä kaikki esitykset ovat eri iltoina. Esiintyjiä on tänä vuonna Suomen lisäksi Virosta, Saksasta ja Ranskasta.

Kesäkonsertit 2018: Matka Armeniaan Jussi Makkonen, sello Liisa Makkonen, viulu Nazig Azezian, piano

Kysy lisää kesäkonserteista

Vastuukanttori
Taulumäen yksikkö
Tellervonkatu 5 / PL 103
40101 Jyväskylä
Keskustan alueseurakunta
Tellervonkatu 5
40100 Jyväskylä

Harpun lumoa ja urkuduon sielukkuutta

Jyväskylän Kesäkonsertit -sarjassa kuullaan monta mielenkiintoista konserttia. Avajaisissa Jyväskylän Kaupunginkirkossa soivat pedaaliharpun taivaallisen lumoavat sävelet Vuokko Ahtilan soittamana. Kaupunginkirkossa kuullaan myös urkuduon konsertti Tuulen henkäys – Hengen kosketus, jossa esiintyvät Andrea-Ulrike Schneller ja Hans-Rudolf Krüger. Konsertin nimi viittaa helluntain Pyhän hengen kosketukseen. Siihen liittyvät tuuli, hengitys ja Henki voidaan Krügerin mukaan myös kuulla illan monikerroksisessa ja riemastuttavassa urkumusiikissa.

Perinteisen kirkkomusiikin ystäville tarjoillaan myös toista urkukonserttia. Taulumäen kirkon upeat urut soivat ranskalaisen virtuoosin Pierre Quevalin käsissä ranskalaista, lähinnä romanttista urkumusiikkia, joka on sointiväriltään rikasta ja helposti lähestyttävää.

Kamarimusiikin helmiä ja erityylistä laulumusiikkia

Sarjan loppupuolen konsertti on kamarimusiikin juhlaa, jossa esiintyvät Sibelius-tulkki Jussi Makkonen yhdessä pianisti Nazig Azezianin ja viulisti Liisa Makkosen kanssa. Illan aikana kuullaan kamarimusiikin helmiä, muun muassa Sibeliuksen Loviisa-trio. Jussi Makkonen on palkittu työstään Sibeliuksen musiikin parissa. Hän on esimerkiksi vieraillut kouluissa esittäen säveltäjän musiikkia lapsia ja nuoria kiinnostavalla tavalla ja pitänyt Sibelius-aiheisia konsertteja yhdessä Nazig Azezianin kanssa.

Laulumusiikin ystäville on tarjolla erityylistä musiikkia. Haudoilta Paratiisiin konsertissa Taulumäen kirkossa Sopraano Terttu Iso-Oja ja urkuri/pianisti Matti Pohjoisaho esittävät kaunista hengellistä ja klassista musiikkia. Tunnelmallinen ja yksinkertaisuudessaan kaunis renessanssin ajan messumusiikki ja virolaiset runolaulut täyttävät Taulumäen kirkon, kun virolainen lauluyhtye Heinavanker astuu lavalle. Sarja huipentuu Jyväskylän Taulumäen kirkon oman kuoron Lux Auribuksen vauhdikkaaseen gospelkonserttiin.

Kohokohtana pariisilaisen virtuoosin konsertti

Konserttisarja sisältää kokonaisuudessaan hyvin erilaisia konsertteja. Musiikkitapahtuman taiteellisen johtajan Risto Valtasaarenkin on vaikea nostaa mitään tiettyä esitystä ylitse muiden. Perinteinen kirkkomusiikki pitää yhä pintansa, koska kirkkotila myös asettaa musiikille omat rajoituksensa. Valtasaari kertoo kuitenkin odottavansa itse urkurina eniten Pariisilaisen Pierre Quevalin esiintymistä. Siitä tekee erityisen hänen mielestään se, että ranskalainen soittaa ranskalaista musiikkia. Viimeksi kesätapahtumassa on vieraillut ranskalainen urkuri vuonna 1992.

Harppukonsertti on kuin luotu Kaupunginkirkon herkkään akustiikkaan. Valtasaaren mukaan Kaupunginkirkossa pienet ja intiimit konsertit juuri ovat parhaimmillaan. Onhan tilassa pidetty aikoinaan esimerkiksi kitarakilpailujen finaaleja ja kuultu joskus myös barokin ajan pieniäänistä soitinta, klavikordia. Harpunsoittoa on myös kaunis katsella. ”Harpun soittoa voi jo sinänsä pitää nähtävyytenä”, sanoo Risto Valtasaari.

Konsertteihin on jokainen tervetullut! Lippuja myydään ovelta tuntia ennen konsertin alkua.

Konserttien taiteelliset johtajat ovat Risto Valtasaari ja Jukka Hassinen.