Korpilahden hautausmaa

Korpiahontie 8, 41800 Korpilahti

Korpilahden hautausmaa

Korpilahden hautausmaa ja siunauskappeli sijaitsevat mäellä valtatie 9 pohjoispuolella. Hautausmaa jakautuu kahtia siunauskappelin ohi kulkevan Korpiahontien jakamana. Hautausmaan osat ovat nimeltään Vanha puoli ja Uusi puoli.

Hautausmaan uusin osa on valmistunut 1999 ja siihen kuuluu uurnahautapaikat ja muistolehto sekä muistelukatos, jossa on kuvanveistäjä Seppo Uuranmäen veistos `Alku ja loppu `. Alueella on myös arkkuhautapaikkoja. Osa vanhasta alueesta on nimetty museoalueeksi. Vanhimmat haudat ovat peräisin 1870-luvulta.

Sankarihautausmaa

Korpilahden toinen hautausmaa sijaitsee Päijänteen tuntumassa kirkonmäen alapuolella ja viimeiseksi siihen on haudattu sankarivainajat eri sodilta, hautakiviä on 213.

Talvi- ja jatkosodan vainajat haudattiin vuoden 1918 sankarihaudan ympärille ja viereen. Puuristit korvattiin graniittisilla tyynykivillä 1948.

Alueella olivat aikoinaan seurakunnan ensimmäinen ja toinen kirkko. Niistä on jäljellä vielä toisen kirkon kellotapulin alaosa, valmistunut 1777. Alkuperäisen tehtävänsä jälkeen se toimi pitäjän viljamakasiinina. Nykyään rakennuksessa on kotiseutumuseo, seinustalla mm. vanha kirkkovene. Alueella on myös kuusi muistomerkkiä, joukossa majuri Pistolekorsin muistokivi. Hän vaikutti merkittävästi nykyisen kolmannen kirkon rakentamiseen.

Työnjohtaja
Petri Fluuri, puh. 040 5609 901

petri.fluuri(at)evl.fi

Kappeli

Siunauskappelin on suunnitellut arkkitehti Erkki Kantonen ja se valmistui vuonna 1959. Kappelissa on noin 100 istumapaikkaa ja pieni lehteri, jossa on urut.