Korpilahden kirkko

Kirkonmäentie 1-3, 41800 Korpilahti

Kirkko suljettu remontin vuoksi.

Korpilahden kirkko

Korpilahden kirkko on valmistunut vuonna 1827. Nykyinen kirkkorakennus on kolmas samalle kirkonmäelle rakennettu. Kirkon piirustukset laati A. W. Arppe ja ne hyväksyi intendentti Carlo Bassi.

Kuopiolainen Carl Fredrik Blom on maalannut kirkon parvien reunojen kuvat, jotka esittävät profeettoja, apostoleja ja pyhiä vaimoja. Alttaritaulu "Tulkaa minun tyköni kaikki" on professori Wiljo Sjöströmin käsialaa vuodelta 1904.

22-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1904. Ne on otettu Sibelius-Akatemian Suomen historiallisten urkujen kokoelmaan ja ovat Museoviraston suojeluksessa.

Kun kirkko täytti sata vuotta, se korjattiin perusteellisesti Alvar Aallon suunnitelmien mukaisesti. Sen jälkeen kirkossa on tehty kaksi remonttia, ensimmäinen vuonna 1964 ja toinen vuonna 1988. Viimeisin remontti käsitti työtä maapohjasta kupoliin saakka.

Kirkkosalin värityksen viesti on selkeä. Katto on taivaan vertauskuva, kupoli sineä ja tynnyriholvi pilvien valkeutta, seassa ripaus auringonnousun roosaa. Seinät ja lattia merkitsevät maata. Korpilahden ikihongikoiden vihreyttä keventää neljä valkorunkoista koivua. Taidemaaari Tuomas Mäntynen on kuvittanut pilarit ja antanut niille nimet. Pääovesta vasemmalla on elämän pilari, oikealla kuoleman ja pahan pilari, saarnatuolin vieressä paratiisipilari ja alttarin oikealla puolella taivaan pilari.

Kirkon vieressä on Gustav Kuorikosken rakentama kellotapuli vuodelta 1886. Se palvelee myös käytöstä poistetun kirkkoesineistön säilytyspaikkana.

Kirkkoon mahtuu 850 ihmistä.

Kirkonmäentie 1-3, 41800 Korpilahti