Palveleva puhelin

Palvelevan puhelimen numero on 0400 22 11 80

päivystysajat su - to klo 18-01, pe ja la 18-03

Puhelimeen voi soittaa nimettömänä kaikissa niissä elämäntilanteissa, joissa tarvitaan lähimmäistä kuuntelemaan huolia. Myös vastaajat toimivat nimettöminä. He ovat Keski-Suomen seurakuntien kouluttamia vapaaehtoisia auttajia, jotka haluavat tukea lähimmäistä puhelinkeskustelun keinoin.

Palveleva puhelin ja netti kuuntelevat joka päivä

Kirkon valtakunnallinen Palveleva puhelin on Suomen vanhin puhelinauttamispalvelu. Toiminta on laajentunut myös nettiin. Vapaaehtoiset päivystäjät tekevät arvokasta työtä.

Jyväskylässä Palveleva puhelin on toiminut vuodesta 1969 lähtien. Palvelevan puhelimen ja netin päivystäjät ovat tehtävään valittuja koulutettuja vapaaehtoisia tai kirkon työntekijöitä. Keski-Suomessa päivystetään Jyväskylän lisäksi Joutsassa, Laukaassa, Saarijärvellä ja Äänekoskella. Vapaaehtoisia päivystäjiä on kaikkiaan noin 120.

Luottamuksellista keskusteluapua

Palvelevaan puhelimeen soittaminen maksaa soittajalle normaalin puhelinmaksun verran. Soittaa voi nimettömänä eikä puhelinnumeroita voida tunnistaa.

Palveleva nettiin voi jättää viestin. Viestiin vastataan muutaman päivän kuluessa.

Päivystäjää sitoo vaitiolovelvollisuus. Hän auttaa oman elämänkokemuksensa kautta kuunnellen ja keskustellen. Yleisimmät aiheet, joista Palvelevassa puhelimessa ja netissä keskustellaan, ovat ihmissuhteet, yksinäisyys, sairaudet, elämän mielekkyys ja rikkinäisyydet sekä hengelliset kysymykset. Toisaalta keskusteluissa jaetaan myös pieniä ja isoja elämäniloja.

Tärkeä osa kirkon auttamistyötä

Palveleva puhelin ja netti kohtaavat samoja ihmisiä kuin ammattiauttajatkin. Palvelu täydentää ammattiauttajien työtä. Se myös tukee heidän toimintaansa, erityisesti seurakuntien ja muiden auttajatahojen loma-aikoina. Valtakunnallisesti Palvelevalla puhelimella on valmius toimia kriisipuhelimena.

Kokeneet verkkoauttajat ovat kuulolla myös Kirkko Suomessa- ja Kuunteleva kirkko -chatin vapaaehtoisina päivystäjinä kirkon työntekijöiden lisäksi.

Suomen Palveleva puhelin ja Palveleva netti kuuluvat puhelinauttajien kansainväliseen IFOTES-liittoon. Liittoon kuuluu 23 jäsenmaata, ja ne kaikki ovat auttamistoiminnassa sitoutuneet nimettömyyteen, luottamuksellisuuteen ja asiakkaan kunnioittamiseen.

Kiinnostuitko päivystäjänä toimimisesta?

Palvelevan puhelimen ja netin päivystäjiksi kutsutaan vapaaehtoisia tasapainoisia aikuisia, jotka haluavat kuunnella ja auttaa toisia ihmisiä. Koulutus- ja ammattitaustat voivat olla erilaisia. Yhteistä päivystäjille on kuuluminen kirkkoon ja avoin suhtautuminen kaikenlaisiin keskusteluaiheisiin.

Vapaaehtoisen puhelin- ja verkkoauttamisen eettisten periaatteiden neuvottelukunta (PuhEet)

Palvelevan puhelimen ja perhetyön toiminnanohjaaja
Perheneuvonta
Kilpisenkatu 4, 2.krs