Uskonpuhdistuksen muistopäivän messu

Taulumäen kirkko

Liturgi: Raimo Laine Saarnaaja: Heli Ahonen. Kanttori: Jukka Hassinen. Messun päätösmusiikkina esitetään J.S.Bachin kantaatti Eine Feste Burg ist unser Gott, joka perustuu Lutherin Jumala ompi linnamme virteen, virsikirjassa virsi 170. Bachin kantaatin esityksessä kuoroina ovat Kamarikuoro Ihmisen ääni, Lapsen ääni ja Korpilahden kirkkokuoron. Lisäksi orkesteri ja solistit Sanna-Kaisa Hilliaho, sopraano Sanna Laakso, altto Heikki Niininen, basso Petteri Mällinen, tenori. Musiikin johto Matias Lahti.

J.S.Bachin kantaatti Ein feste Burg ist unser Gott esitetään välittömästi uskonpuhdistuksen muistopäivän messun päätyttyä, messun päätösmusiikkina. Kantaatti perustuu Martti Lutherin virsikoraaliin Jumala ompi linnamme, joka on virsikirjamme virsi 170. Kantaatti päättää reformaation merkkivuoden juhlinnan Taulumäen kirkossa.

Bach sävelsi kantaatin alkuaan jo Weimarissa 1715 , joskin kantaatin majesteettiset alkukuoro ja kuoron unisonona virtaava koraalin kolmas säkeistö lienevät vasta 1730-luvulta. Virren toinen säkeistö limittyy sopraanon laulamana basson resitatiiviin, ja teoksen päättää virren neljäs säkeistö. Koko Lutherin virsi tulee siis läpikäydyksi. Lisäksi kokonaisuus koostuu useasta tuntemattoman runoilijan muodostamasta resitatiivista ja aariasta. (Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osasto, Virtuaalikatedraali).

Kamarikuoro Ihmisen äänessä laulaa noin kolmekymmentä musiikkia rakastavaa nuorta aikuista harrastajista ammattilaisiin. Kuoron ominta ohjelmistoa ovat vanha kirkkomusiikki ja kansallisromanttisen kauden suomalainen musiikki. Kuoro on perustettu vuonna 2008 ja alusta asti sen taiteellisena johtajana on toiminut Matias Lahti (s. 1985).

Kolehti: Raamatun opetukseen ja koulutukseen Aasiassa ja Afrikassa Lähetysyhdistys Kylväjän kautta.

Kuvahaun tulos haulle bach bwv 80 wikiKuvahaun tulos haulle martti luther

Taulumäen kirkko