Uutislistaukseen

Nuttu nurin - vaatevallankumous kysyy, kuka teki vaatteesi

Ensi perjantaina on vaatevallankumouspäivä. Siihen voi osallistua kääntämällä nutun nurin ja ottamalla selvää vaatteiden valmistusoloista.
1561259_vaatevallankumous kampanjalogo_THUMB.jpg

Monella työpaikalla vietetään perjantaisin vapaamuotoisen vaatetuksen päivää. Perjantaina 24. huhtikuuta voi heittäytyä vieläkin villimmäksi ja kääntää nutut nurin  ja valmistajatiedot liputtamaan niskassa, niin että kaikki näkevät, kuka vaatteen on tehnyt ja missä oloissa. Silloin on nimittäin vaatevallankumouspäivä.

Vaatevallankumous haastaa myös kuvaamaan nurin puetun vaatteen ja jakamaan kuvaa somessa. Varusta kuva hashtageillä #FashRev ja #Whomademyclothes sekä #Vaatevallankumous. Tempaus kiinnittää huomion tekstiiliteollisuuden huonoihin työoloihin ja palkkoihin. Tavallisesti lasketaan, että vaatekappaleen myyntihinnasta vain 0,5–5 prosenttia menee työntekijöiden palkkoihin. Ihan tavallinen t-paita on nähnyt maailmaa enemmän kuin sen käyttäjä. Puuvilla voi tulla Afrikasta, se kehrätään ja kudotaan Pakistanisssa ja värjätään Intiassa. Vaatteet ommellaan Bangladeshissa ja viimeistellään ja pakataan Kiinassa. Kauppaan se on matkanut EU-alueen kautta.

Vaatevallankumousta vietetään toista kertaa. 24.4. valikoitui päiväksi, sillä 24.4.2013 Plaza Rana -tehdasrakennus romahti Bangladeshissa. Tuolloin kuoli 1 133 ihmistä ja yli 2 000 ihmistä loukkaantui.  Vaatevallankumoukseen osallistuvat näyttävät, että kuluttajat haluavat. vaateteollisuudelta vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Kampanja ja siihen osallistuvat kysyvät vaatemerkeiltä “Who Made My Clothes”, eli kuka minun vaatteeni on tehnyt. Kampanjaan osallistuu kymmeniä tuhansia ihmisiä yli 70 eri maassa.

Lisätietoa vaatevallankumouksesta.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

 

2015-04-20 13:12:31.0