Jyväskylän Pääsiäinen 2024 – Ohjelma

Lauantai 23.3.  

Jeanne d´Arcin Kärsimys 
Taulumäen kirkko klo 20 (K12) 
Liput 14 € / 12 € ovelta tai ksek.fi/kinokonserttiLinkki avautuu uudessa välilehdessä 

Pääsiäisen taidefestivaalin avaa mykkäelokuvakauden vavahduttava klassikko Jeanne d'Arcin kärsimys (La passion de Jeanne d’Arc, 1928), jossa kaikuvat pääsiäisen syvät teemat kärsimyksestä kuolemaan. Elokuvassa astutaan Ranskan kansallissankarina ja katolisen kirkon pyhimyksenä tunnetun Jeanne d’Arcin (1412–31) elämän viimeisiin hetkiin – oikeudenkäyntiin, kuulusteluihin ja tuomioon.  

Carl Theodor Dreyerin ohjaamassa elokuvassa Jeanne d'Arcia ei kuvata sen enempää pyhimyksenä kuin sankarina, vaan tuomiolla on nuori, vasta 19-vuotias nainen. Elokuva perustuu todellisiin oikeudenkäyntipöytäkirjoihin, joiden pohjalta elokuva esittää oikeudenkäynnin yhden päivän tapahtumina. Pääosaa elokuvassa näyttelee ranskalainen Renée Falconetti, jonka vaikuttava roolityö on jäänyt elokuvahistoriaan.  

Musiikin elokuvaan improvisoi Taulumäen kirkon täyteläisesti soivilla uruilla jyväskyläläislähtöinen urkutaiteilija Esa Toivola, joka on soittanut improvisoitua urkumusiikkia elokuvaesityksissä eri puolilla Suomea. Mykkäelokuvat ja elävä musiikki kuuluivat elokuvahistorian alkuaikoina erottamattomalla tavalla yhteen, ja näin Toivola jatkaakin viime vuosisadan alun teatteriurkureiden hienoa traditiota. 

Elokuvan kesto: 96 min, kieli: ranska, tekstitys: suomi. Näytöksen toteuttavat yhteistyössä Jyväskylän seurakunta ja Keski-Suomen elokuvakeskus.  

Sunnuntai 24.3.

Ylösnousemuksen valo – Musiikillinen matka kärsimyksestä valoon 
Korpilahden kirkko klo 18, maksuton
 

Palmusunnuntain konsertti kertoo vahvan ja monisävyisen tarinan pääsiäisen matkasta: matkasta kärsimyksen syvyydestä ylösnousemuksen valoon. Teoksen runkona kulkevat erilaiset virsisovitukset, Miikka Lehtoahon sävellykset hengellisiin teksteihin sekä raikas instrumentaalimusiikki. Tunnin mittaiseen teokseen on nivottu myös yleisön osallistumista tuttujen yhteislaulujen muodossa.  

Uniikin musiikillisen hetken Korpilahden tunnelmallisessa kirkossa toteuttavat huikean taidokkaat sisarukset Miikka ja Anna-Maria Lehtoaho (Duo Lehtoaho, piano ja urut, laulu) yhdessä sopraano Marja Kukkalan (laulu) ja Eemeli Nevalaisen (oboe, laulu) kanssa. 

Maanantai 25.3. 

ILOA! – Perheiden pikkupääsiäinen 
Palokan kirkko klo 17–20, maksuton 

Perheiden omassa pääsiäistapahtumassa lapsiystävälliset toimintapisteet vievät lapset perheineen taiteellisin ja toiminnallisin keinoin keskelle pääsiäisviikon tapahtumia. Kello 18 kirkkosalissa on Jamkin Varhaisiän musiikkikasvatuksen opiskelijoiden konsertti, joka kutsuu kaikkia pieniä musiikinystäviä mukaan osallistumaan.  

Tule osaksi pääsiäisen suurta juhlaa! Kulku tapahtumaan Palokan kirkon alakerran ovien kautta. Tilaisuudessa on tarjolla myös pientä purtavaa.

Tiiistai 26.3.  

Muksumuusikot: Mitä ihmettä? -lastenkonsertti 
Keljonkankaan Neulaskoti klo 9 ja 10, maksuton  

Tule Muksumuusikoiden mukana matkaamaan keväiseen pääsiäiseen leikkien ja laulaen! Pääsiäissunnuntai on kirkon suuri juhlapäivä, mutta mitä ihmettä silloin tapahtuikaan? Pieniä kuulijoita konsertissa ilahduttavat Muksumuusikot eli Eveliina Modinos (laulu), Marko Varonen (piano), Marja Lähteelä (perkussiot), Pasi Toivola (basso), Miika Mäkinen (kitara). Konsertin kesto n. 30 min. 
 

Anteeksiannon anatomia – kolme oivallusta tiellä pääsiäiseen 
Kuokkalan kirkko klo 18, maksuton 

Sovitus, sovinto, anteeksianto, armo, uusi alku. Pääsiäisen sanoma voidaan kiteyttää monilla sanoilla, mutta miten ne koskettavat minua? Miten pääsiäinen oikeastaan liittyy tähän päivään ja tavalliseen elämään?  

Kuokkalan kirkon keskusteluillassa kysytään, missä on pääsiäisen ydin ja mitä siitä ajattelevat kolme erilaisessa tehtävässä toimivaa pappia. Kokemuksia sovinnon pilkahduksista ja pääsiäisen merkityksestä omalla polulla jakavat kirkkoherra Arto Viitala, kansainvälisen työn pappi Tiina Koskela ja perheasian neuvottelukeskuksen johtaja Pekka Puukko. Keskustelun näkökulma on käytännönläheinen – pääsiäisen rikasta teologiaa unohtamatta. 

Alustuksia ja keskustelua syventää Peter Joukainen Trion kaihoisankaunis musiikki, jonka kohti käyvät sanoitukset toimivat ikkunoina pääsiäisen eri teemoihin, eletyn elämän näkökulmasta. Tilaisuutta juontavat pastorit Matti Väätäinen ja Miika Mäkinen


SovinTube 
Kauppakeskus Sepän Kipinä klo 18, maksuton 

Tule tykkäämään, kommentoimaan, seuraamaan: uusi musiikkiteatteriesitys sovinnon teemalla! Mutta mitä SovinTuben studiossa tapahtuukaan? 

Pääsiäisenä 2024 ensiesitettävä SovinTube sai alkunsa syksyllä 2023, kun neljä Gradian musiikkiteatterilinjan opiskelijaa sai tehtäväkseen pohtia sovinto-teemaa musiikkiteatterin keinoin. Opiskelijat keräsivät aiheita ja materiaalia Jyväskylän seurakunnan isoskoulutuksen nuorilta ja käsikirjoittivat esityksen niiden pohjalta.  

Sofia Häärä, Millariia Tenkula, Satu Nyqvist ja Pinja Aalto eivät kaihda esityksessään vaikeitakaan teemoja. Lopputuloksena on ajankohtainen ja koskettava kuvaus nuorten ajatuksista ja halusta elää sovinnossa tässä maailmassa. SovinTube on Ammattiopisto Gradian ja Jyväskylän seurakunnan yhteistyöprojekti. Kesto n. 60 minuuttia. 

Keskiviikko 27.3.  

Jyväskylä Sinfonia: Pääsiäiskonsertti – Pekka Kostiainen 80 vuotta 
Taulumäen kirkko klo 18 
34 € / 31 € / 15 € kts. jyvaskylasinfonia.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Jyväskylä Sinfonian pääsiäiskonsertti kuljettaa kuulijansa pimeydestä valoon upean Triduum Paschale -pääsiäisoratorion voimin, juhlistaen samalla säveltäjänsä Pekka Kostiaisen 80-vuotispäivää.  

Pekka Kostiainen on jo jyväskyläläinen instituutio ja hänen Triduum Paschale -pääsiäisoratorionsa osa jyväskyläläistä pääsiäisperinnettä. Pitkän linjan kuoromiehenä, pedagogina ja sävelniekkana Kostiainen on uskaltanut katsoa asioita pilke silmäkulmassa, mutta silti tosissaan, eikä teosten inhimillistä makua ole tarvinnut tehdä – se on tullut luonnostaan. Siksi Kostiaisen magnum opus, vavahduttava pääsiäistriptyykki on iskenyt kuulijaansa niin lujaa ja iskee edelleen: kiirastorstain ja pitkäperjantain kärsimystie ei riitä, tarvitaan myös pääsiäispäivän riemu. Ahdistuksesta edetään iloon, epätoivosta toivoon, pimeydestä valoon, kuolemasta elämään.  

Kostiaisen itsensä perustama Musica-kuoro (valm. Marjukka Manner), säkenöivä solistikaarti (Reetta Haavisto/sopraano, Minja Niiranen/sopraano, Virpi Räisänen/altto, Markus Nykänen/tenori, Kristian Lindroos/baritoni) sekä uuden polven kapellimestarilupaus Elisar Riddelin sinetöivät kokonaisuuden elämää muuttavaksi järistykseksi, joka saa janoamaan lisää.  

Perjantai 29.3.  

J.S. Bach: Johannes-passio – 300 vuotta musiikin voimaa  
Taulumäen kirkko klo 18 
Liput 15 € / 10 € ovelta tai tiketti.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä (+palvelumaksu 1,5 €) 

Johann Sebastian Bachin (1685–1750) säveltämä Johannes-passio tunnetaan yhtenä musiikinhistorian vaikuttavimmista suurteoksista. Pitkäperjantaina vuonna 1724 Leipzigissä ensiesitetty kaksiosainen passio kuvaa pääsiäisajan tapahtumat aina Jeesuksen vangitsemisesta hautaamiseen: mestarillinen, väkevän dramaattinen musiikki elää mukana Jeesuksen koko kärsimyksen ja kuoleman kertomuksen.   

Pääsiäisklassikon 300-vuotisjuhlaa juhlitaan pitkäperjantaina myös Jyväskylässä Taulumäen kirkossa. 

Jyväskyläläinen Kamarikuoro Valo, passio-orkesteri kapellimestarinaan Matias Häkkinen sekä taidokas ja monipuolinen solistijoukko (Hanna-Leena Haapamäki/sopraano, Annastiina Tahkola/altto, Pertti Tahkola/tenori, evankelistan rooli, Jussi Merikanto/basso, Matti Turunen/Jeesuksen rooli, Riku Palomäki/Pietarin ja Pilatuksen roolit) luovat Taulumäen kirkon upeaan akustiikkaan musiikillisen kokemuksen, jota kannattaa tulla kuulemaan!

Konsertti toteutetaan yhteistyössä Ensemble Nylandia kanssa.

Sunnuntai 31.3.  

Missa Concordiae – Sovinnon messu 
Kuokkalan kirkko klo 18, maksuton 

Svengaava pop&jazz-pläjäys suoraan 90-luvulta!  

Vauhdikkaan konserttimessu Missa Concordiaen aina ajankohtainen kristittyjen yhteyttä korostava sanoma yhdistää myös aikansa hittigenrejä jazzista gospeliin, unohtamatta jopa reggae- ja rap-vivahteita. Kutsumme siis kaikkia ysärin ystäviä elämään uudelleen mukaansatempaavaa jazz-julistusta muun muassa hittibiisien Minä uskon ja Kädetön rakkaus kautta! 

Lasse Heikkilän säveltämän Sovinnon messun Kuokkalan kirkossa toteuttavat jyväskyläläisistä musiikin ammattilaisista, opiskelijoista ja pitkän linjan harrastajista koottu kuoro solisteineen sekä kahdentoista soittajan bändi jousilla ja puhaltimilla höystettynä. Kokonaisuutta johtaa Eveliina Modinos

Maanantai 1.4.  

Sunrise Mass 
Kuokkalan kirkko klo 18 
Maksuton, vapaaehtoinen käsiohjelmamaksu 

Viime pääsiäisenä Jyväskylässä kuultu, valtavan suosion saavuttanut Sunrise Mass esitetään nyt toiveuusintana Kuokkalan kirkossa. 

Sunrise Mass on elokuvamusiikkia rakastavan säveltäjän kuorolle ja jousiorkesterille kirjoittama eeppinen matka taivaasta maahan ja äärettömästä inhimilliseen. Norjalais-amerikkalainen Ola Gjeilo (s. 1978) on nykypäivän kuoromusiikin supertähtiä ja Sunrise Mass yksi hänen merkittävimmistä sävellyksistään.

Helposti lähestyttävässä, elämyksellisessä musiikissa kuljetaan läpi koko tunteiden kirjon, kohti koettujen asioiden lämmintä hyväksymistä. Esiintyjinä Sunrise Mass -kuoro sekä jousiorkesteri, kapellimestarina Eveliina Salonen. Kesto n. 40 minuuttia.