Uutislistaukseen

Säynätsalossa kuullaan, miten Kreikka auttaa pakolaisia

Jyväskyläläiset Liisa ja Mikko Puhalainen kertovat tänään Säynätsalon lauluillassa työstään ateenalaisen avustusjärjestön palveluksessa. Kreikkaan tulee 300 pakolaista päivässä.

Jyväskyläläiset Liisa ja Mikko Puhalainen työskentelevät Heria Voithias –järjestön avustuskeskuksessa aivan Ateenan sydämessä.
 Heria Voithias tarkoittaa auttavia käsiä.
Puhalaiset kertovat työstään Säynätsalon seurakuntakodilla tänään keskiviikkona klo 18 lähetyksen lauluillassa.
Kreikkaan tulee päivittäin 300 pakolaista.
Järjestön työ tavoittaa viikoittain satoja maahanmuuttajia, jotka ovat tulleet jo omissa talousvaikeuksissaan kiehuvaan Kreikkaan. Avustuskeskuksen tapaamat pakolaiset ovat tulleet pääasiassa Keski-Aasiasta ja puhuvat farsia, joka on Puhalaisilla hallussa.
- Olen kuullut Ateenassa vain vähän soraääniä siitä, että pakolaiset ovat tulleet ennestäänkin köyhään maahan. Eivätkä tapaamamme pakolaiset ole juuri kertoneet, että olisivat kohdanneet väkivaltaa, Liisa Puhalainen kertoo.
Äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto –puolue ja sen kannattajat ovat syyllistyneet pahoinpitelyihin, mutta nyt sen suosio on vähentynyt ja väkivallanteot ovat vähentyneet, kun puolueen johtohahmoja on syytetty rikoksista.

Avustuskeskuksessa ihminen tulee kohdatuksi

Auttavat kädet –keskuksessa on joka viikonpäivälle oma teemansa. Maanantaina sen työntekijät jakavat vaateavustuksia, tiistaina on perheiden ruokapäivä, keskiviikkona suihkupäivä ja ateria naisille ja lapsille, torstaina keskuksen työntekijät voivat käydä tapaamassa pakolaisia muun muassa sairaaloissa tai vankilassa tai puistoissa, joissa he oleskelevat. Perjantaina on teetarjoilu, joka on avoin kaikille. Lapsille on ohjelmaa kuten askartelu- ja leikkituokioita tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin; halukkaat jäävät myös kuuntelemaan raamatunkertomuksia, niin lapset kuin aikuiset.
Teemapäiviin ei voi osallistua kuka tahansa suoraan kadulta, vaan keskus jakaa niihin ”pääsylippuja”; tulijoita olisi muuten liikaa.
-Vuosituhannen alussa tiloissa saattoi käydä jopa toista tuhatta pakolaista päivässä, minkä vuoksi järjestö päätyi kutsulippukäytäntöön, Liisa Puhalainen kertoo.
Vuoden aikana noin puolet vakiokävijöistä vaihtuu.
- Kävijät kiittelevät sitä, että me tiedämme heidät nimeltä, tunnemme heidän taustansa. Kohtaamme heidät, emme vain anna ruokaa.
Turvapaikanhakijat tulevat nykyään pääasiassa Turkin kautta, josta he suuntaavat ensin pienillä kumiveneillä kuuluisille turistisaarille kuten Rhodokselle ja Kosille. Sieltä viranomaisten rekisteröinnin jälkeen heidät viedään Ateenaan, jossa he joutuvat odottamaan mahdollisesti vuosiakin turvapaikanhakemuksen käsittelyä.
- Nyt on syntynyt hyväntekeväisyysturismia: ihmiset matkustavat noille saarille auttamaan pakolaisia ja vievät heille vaatteita.

2015-07-29 08:29:01.0