Viimeiset kiusaukset -logo

Jyväskylän seurakunta goes ooppera!

Jyväskylän Ooppera tuottaa ensi-iltaan kotimaisen oopperan merkkiteoksen Joonas Kokkosen (1921-1996) Viimeiset kiusaukset. Jyväskylän seurakunta on mukana suurtuotannon yhteistyökumppanina.

Viimeiset kiusaukset kytkeytyy Jyväskylään Paavo Ruotsalaisen tarinan kautta. Ruotsalainen (1777–1852) oli herännäisyyden keskeinen vaikuttaja. Jyväskylässä hän tapasi tunnetun hengenmiehen, seppä Jaakko Högmanin, jonka sanat tekivät hänestä kansan herättäjän:

Yksi sinulta puuttuu ja sen mukana kaikki: Kristuksen sisällinen tunto.

Oopperan teemoissa nousevat pääosaan hengelliset kysymykset, kun Paavo Ruotsalainen käy viimeisinä hetkinään läpi elämänsä vaiheita kuumehoureisissa unissaan ja tekee lopulta rauhan itsensä ja läheistensä kanssa.

Ooppera toteutetaan yhdessä Jyväskylä Sinfonian ja kapellimestari Ville Matvejeffin kanssa. Esityksen oli määrä saada ensi-iltansa Jyväskylän kaupunginteatterilla uuden vuoden aattona 31.12.2021. Ensi-ilta siirtyy kuitenkin koronatilanteen vuoksi helmikuulle 2022

"Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -ooppera voi olla portti itsetutkiskeluun ja pohdintaan siitä, miten epätäydelliseksi ihmisen elämä loppujen lopuksi jää", kirjoittaa Janne Könönen Henki ja elämä -lehdessä. "Viimeiset kiusaukset -oopperan voi nähdä jonkinlaisena kristillisen meditaation kuvauksena. Oman elämänkulun ja jumalasuhteen risaisena, mutta samalla hyvin armollisena pohdintana”, kuvailee Jyväskylän seurakunnan yhteisen seurakuntatyön johtaja Heli Ahonen.  Lue koko artikkeli.

Taulumäen kanttori
Taulumäen yksikkö