Hyppää sisältöön

Jyväskylän seurakunta: Lehtisaaren kesäkoti -erillissivuston saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee jyvaskylanseurakunta.fi/lehtisaarenkesakoti-verkkosivustoa ja on laadittu 24.9.2020. Jyväskylän seurakunta pyrkii takaamaan digitaalisen saavutettavuuden yhdenvertaisesti kaikille. Parannamme käyttäjäkokemusta jatkuvasti ja sovellamme lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019)Linkki avautuu uudessa välilehdessä.

Arviointimenetelmät

Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio.

Verkkosivuston saavutettavuuden tila

Jyvaskylanseurakunta.fi/lehtisaarenkesakoti-sivusto täyttää verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 A- ja AA-tasot osittain.

Verkkosivuston ei-saavutettava sisältö

Käyttäjät saattavat edelleen kohdata sivustolla joitakin ongelmia. Seuraavassa on kuvaus tunnetuista saavutettavuusongelmista. Korjaamme havaittuja puutteita mahdollisimman pian. Jos huomaat sivustolla ongelman, joka ei ole luettelossa, ota meihin yhteyttä.

Jäljempänä mainittu sisältö ei ole saavutettavissa seuraavista syistä:

1) Verkkosivusto ei ole vielä kaikilta osin saavutettavuusvaatimusten mukainen

Puutteelliset otsikkomerkinnät

Sivuillamme on puutteita otsikoiden merkitsemisessä: sivuillamme on useampia pääotsikoita ja joitain otsikkotasoja hypätään yli. Joitain otsikkoja on merkitty vain visuaalisesti ja sivuilla on myös tyhjiä otsikkomerkintöjä vailla sisältöä. (WCAG 1.3.1, 2.4.6)

Värikontrasti

Kontrasteissa on useampia puutteita (WCAG 1.4.3, 1.4.11):

 • Päävalikon tekstit eivät erotu riittävästi taustastaan, kun valikosta valitaan kohta.
 • Oranssit linkit eivät erotu riittävästi taustasta.
 • Chat-ikkunan logo ja tekstit eivät erotu riittävästi taustastaan.

Liitetiedostoja avaavien linkkien merkintä

Historia-sivulla useimmat linkit lataavat pdf-tiedoston, mutta tätä ei linkissä kerrota. Sivulla on myös useampi linkki nimeltään 1949, mutta ne johtavat eri sisältöön. (WCAG 2.4.4)

Liitetiedostot

Historia-sivun tiedostot ovat vanhoja lehtileikkeitä, jotka on julkaistu sivuillamme ennen 23.9.2018, joten ne eivät kuulu saavutettavuuslain piiriin. Niiden sisältö on tulkittu automaattisesti. Joissain kohdin tulkinta voi olla väärä ja ruudunlukija lukea sisällön hetkittäin väärin. (WCAG 1.1.1)

Kielimääritykset

Sivuillamme on myös englanninkielisiä osuuksia. Niitä ei ole merkitty siten, että ruudunlukuohjelma osaisi lukea niitä oikealla ääntämyksellä. (WCAG 3.1.2)

Facebook-kehykset

Sivuillamme on Facebook-kehyksiä, joista pelkällä näppäimistöllä edeten on hankalaa päästä ohi. Pyrimme lisäämään näiden yhteyteen hyppylinkkejä. (WCAG 2.1.2)

Videot

Videoissamme ei ole tällä hetkellä kuvailutulkkausta. Osassa videoista on tekstitys, mutta ei kaikissa. Sivustollamme olevat videot, jotka on julkaistu 23.9.2020 jälkeen, pyritään resurssien mukaan tekstittämään. Ennen 23.9.2020 julkaistuja videoita ei jälkeenpäin tekstitetä, koska ne eivät kuulu lain piiriin. (WCAG 1.2.2, 1.2.5)

Julkaisujärjestelmän saavutettavuuspuutteet

Sivustomme pohjautuu Lukkari-järjestelmään. Siinä on havaittu seuraavia saavutettavuuspuutteita. Näitä puutteita korjataan mahdollisimman pian.

 • Toistetun sisällön ohittava hyppylinkki ei näy lainkaan, mikä vaikeuttaa sen käyttöä pelkällä näppäimistöllä.
  WCAG 2.4.1
 • Seurakuntasivuston hampurilaisvalikolla ei ole selkeää nimeä, jolla ruudunlukija voisi tunnistaa sen, vaan se on pelkkä "painike".
  WCAG 1.3.1
 • Päävalikon alatekstit eivät erotu riittävästi taustastaan. 
  WCAG 1.4.3
 • Ruudunlukija ei pysty kertomaan, mikä valikko on auki päävalikossa.
  WCAG 1.3.1
 • Otsikoiden merkkauksessa on puutteita (WCAG 1.3.1)
  • Sivujen päävalikko on merkitty pääotsikoksi; samoin pääkuva.
  • Otsikkotasoja hypitään yli.
 • Hakutulosten järjestystä ei pysty muokkaamaan pelkällä näppäimistöllä, ja ruudunlukijalla vaihtoehdot ovat vaikeaselkoisia.
  WCAG 1.3.1, 2.1.1
 • Henkilöiden yhteystietojen kopiointiin tehty linkki ei toimi ruudunlukuohjelmalla.
  WCAG 1.1.1
 • Upotetun sisällön nimeämisessä on puutteita.  
  WCAG 1.3.1
 • Virheitä teknisessä toteutuksessa.
  WCAG 4.1.2
   

2) Kohtuuton rasite

Seurakunnallamme ei tällä hetkellä ole resursseja tehdä kuvailutulkkauksia videoille. Tekstityksiä lisäämme koko ajan ja esimerkiksi jumalanpalvelusten tallenteisiin pyrimme saamaan resurssien mukaan tekstitykset.

 

3) Ei kuulu lainsäädännön piiriin

Videot

Sivustollamme on videoita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020. Niissä ei ole kuvailutulkkausta tai tekstitystä. (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 17 §)

Pdf-tiedostot

Sivustollamme on pdf-tiedostoja, jotka on julkaistu ennen 23.9.2018. Ne ovat ruudunlukijalla luettavissa, mutta joitain kirjaimia voidaan lukea väärin, koska artikkelit ovat vanhoja lehtileikkeitä. Laki ei koske näitä ennen 23.9.2018 julkaistuja tiedostoja. (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 17 §)

Kartat

Sivustolla on esitetty joitain tietoja karttanäkymän avulla. Karttojen avulla esitettävä opastava informaatio tarjotaan sivustolla saavutettavassa muodossa tekstinä. Kartat, joita ei ole tarkoitettu navigaatiokäyttöön eivät kuulu lainsäädännön piiriin. (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 3 §)

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.

Otamme mielellämme vastaan palautetta tämän sivuston saavutettavuudesta. Voit ottaa meihin yhteyttä seuraavilla tavoilla:

Sivuston julkaisujärjestelmästä ja sen teknisestä saavutettavuudesta vastaa Kirkkohallitus/Kirkon viestintä. Mikäli haluat antaa palautetta julkaisujärjestelmän saavutettavuudesta Kirkon viestintään, voit käyttää samaa palautelomaketta:

Anna saavutettavuuspalautetta tällä lomakkeellaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Vastaamme palautteeseesi kahden viikon kuluessa. 

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille, sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.  Jos et ole tyytyväinen vastaukseemme, tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (AVI): AVI:n ohjeet, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitelläänLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Saavutettavuuden valvonnan yksikkö: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Toimet saavutettavuuden tukemiseksi

 • Työn alla

Yhteensopivuus selainten kanssa

Verkkosivustomme on suunniteltu yhteensopivaksi seuraavien selainten kanssa:

 • Edge (Windows), uusin versio
 • Chrome (Windows, Mac), uusin versio
 • Firefox (Windows, Mac), uusin versio
 • Safari (Mac),uusin versio

Tekniikat

Tämän verkkosivuston saavutettavuus riippuu seuraavien tekniikoiden toimivuudesta:

 • HTML
 • WAI-ARIA
 • CSS
 • Javascript

Päiväys

Tämä saavutettavuusseloste on luotu 24.9.2020.