Jaakko Ryhänen ja Seppo Hovi Muuttuvat laulut

Jaakko Ryhänen ja Seppo Hovi Muuttuvat laulut Taulumäen kirkko

K-S Syöpäyhdistyksen naistoimikunnan ja Jyväskylän seurakunnan yhteinen hyväntekeväisyyskonsertti. Ohjelma 25 euroa naistoimikuntalaisilta, ovelta tai lippu.fi:stä.

JAAKKO RYHÄNEN JA SEPPO HOVI VIEVÄT KUULIJAN MUSIIKILLISELLE MATKALLE

Jaakko Ryhänen konsertoi sunnuntaina 15. lokakuuta Taulumäen kirkossa yhdessä Seppo Hovin kanssa. Ryhänen sanoo konsertin alkavan "komeasti Mozartin Taikahuilulla".
– Luvassa on sellaisia helmiä viihteestä ja klassisesta musiikista kuin esimerkiksi Merikantoa, gospelia, Myrskyluodon Maijaa, Kärki-Helismaata ja Vistoskia, Ryhänen luettelee.
Konsertti etenee siten, että säestyksestä vastaava Seppo Hovi kertoo laulujen välissä ajasta jolloin musiikki on syntynyt ja nivoo kappaleet muutoinkin hienosti yhteen.
– Vaikka musisointi olisi kuinka loistokasta, sanoisin, että 50 prosenttia konsertin annista tulee Seppo Hovin loistavista juonnoista, Ryhänen sanoo.
Hän kehuu ohjelman sopivan hienosti sakraaliin tilaan.
– Me olemme vanhanaikaisia vanhoja herroja, emmekä halua laulaa mitä tahansa kirkossa, hän hymyilee.

Ryhänen poistui esiintymislavoilta viitisen vuotta sitten suureen sydänleikkauksen takia. Hän piti vuoden taukoa, mutta yhtenä aamuna mieleen nousi ajatus, että "jos rykäisisi niin ottaisivatkohan äänihuulet vielä yhteen". Ryhänen "rykäisi" ja ääni lähti yhä komeana. Oopperaa hän ei kuitenkaan enää laula.
– 40 vuotta oopperaa riittää yhdelle miehelle.
 Viime vuonna hän lipsui vähän päätöksestään ja nousi Savonlinnan oopperajuhlissa lavalle.
– Mutta se oli toivon mukaan viimeinen kerta, hän huokaa.
Viime vuonna Ryhänen esiintyi noin 80 konsertista. Tänä vuonnakin on takana jo nelisenkymmentä konserttia. Lisäksi Ryhänen opettaa laulua kahdesti viikossa.

Oopperan ja viihdemusiikin laulamisen olevan periaatteessa samanlaista. Ryhänen sanoo eron olevan volyymissä.
– Laulan periaatteessa samalla äänenmuodostuksella kuin oopperaa, mutta huomattavasti vähemmällä äänenpaineella. Jossain laulunkohdissahan sitä melkein puhutaan. Tyyli ja fraseeraus ovat tietysti ihan erilaiset. Se olisi ihan kammottavaa jos laulaisi oopperan tapaan viihdemusiikkia. Ei sitä kuuntelisi kukaan.
Ryhänen sanoo opetelleensa laulamaan "koroilla eikä pääomalla". Tärkeää on myös, että laulaa sydämen kanssa.
– Kun sydänlääkäri tutki sydäntäni ja sanoi sen olevan aika huonossa kunnossa, sanoin, että ei se ole mikään ihme, sillä olen 40 vuotta yrittänyt laulaa sydämeni kautta, hän naurahtaa.
Ryhänen aikoo laulaa niin kauan kuin laulu syntyy suhteellisen helposti, eikä musiikin parissa työskentelevät vaimo ja tytär sano, että nyt kuulostaa huonolta.
– Sitten en enää laula. En halua, että ihmiset säälistä taputtavat.

Hyväntekäväisyyskonsertin tuotto menee lyhentämättömänä keskisuomalaisten syöpäsairaiden ja heidän läheistensä tukemiseen.

Jaakko Ryhänen ja Seppo Hovi Muuttuvat laulut Taulumäen kirkossa 15.10. klo 15. Ohjelma 25 euroa naistoimikuntalaisilta, ovelta tai lippu.fi:stä.

NAISTOIMIKUNTA pähkinänkuoressa:
Naistoimikunnan perustamiskokous pidettiin 2.2.1965 Kirsti Nyyssösen kodissa. Puheenjohtajaksi valittiin Mirja Järvinen ja sihteeriksi Liisa Juusela.

Ensimmäinen kohde oli Sädesairaalan rakennusprojektin tukeminen ja rakennusrahaston kartuttaminen. Työ sai mukaan laajat kansalaispiirit ja lahjoituksia kertyi runsaasti niin yhdistyksiltä, koulujen oppilailta, liikelaitoksilta kuin yksityisiltä henkilöiltäkin. Työ ei rajoittunut vain varojen keräämiseen. Näin esimerkiksi Sädesairaalan ikkunoihin ripustettiin Naistoimikunnan ompelemat verhot.

Sädesairaalaprojekti oli suuri ja haasteellinen urakka ja siihen oli helppo motivoitua. Sairaalan valmistuttua toiminta keskittyi Sädesairaalan kaluston hankintaan sekä potilaiden viihtyvyyden parantamiseen – tätä työtä jatketaan tänäkin päivänä. Naistoimikunnan toimintahistoriaan mahtuu mm. myyjäisiä ja arpajaisia, muotinäytöksiä, konsertteja ja teatterivierailuja.

Syyskonsertista ja helmikuisista Ystävänpäiväjuhlista on muodostunut viime vuosina merkittävimmät varainkeruutapahtumat. Naistoimikunta on kaikille avoin ja se ottaa mielellään riveihinsä uusia innokkaita jäseniä.
Konsertin tuotto käytetään keskisuomalaisten syöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä tukemiseen.

Kesäkonsertit 2018: Matka Armeniaan

Liisa Makkonen, viulu
Jussi Makkonen, sello
Nazig Azezian, piano

Liput 15/10/5 € tuntia ennen ovelta

Jäähyväiset kesälle

Ihmisen ääni -kuoro, joht. Matias Lahti
Hannu Alasaarela ja Auroora Lahti-Hintsala, piano
Vapaa pääsy. Ohjelma 10/5 €

Kesäkonsertit 2018: The Goodness of the Lord

Lux Auribus, joht. Kimmo Tuuri
Hanna-Maria Helenius, laulusolisti
András Szabó, piano
Liput 15/10/5 € tuntia ennen ovelta.