Händel Messias -oratorio

Händel Messias -oratorio Taulumäen kirkko

Händelin Messias tuo Jyväskylän Taulumäen kirkkoon taivaallisten sävelten iloa ja loistoa. Ensimmäisenä adventtina Jyväskylän Taulumäen kirkossa esitetään tämä 2,5 h kestävä upea teos kokonaisuudessaan. Lippuja konserttiin saa hankkia lippu.fi kautta. Hinnat 29,5/28,5(eläkeläiset)/15,5 (opiskelijat, varusmiehet, työttömät) euroa. Liput ovelta 30/25/15 euroa.

Georg Friedrich Händelin mestarillinen Messias-oratorio koskettaa aina. Vuonna 1741 sävelletyn kolmiosaisen teoksen toinen osa päättyy taidemusiikin historian tunnetuimpiin "Halleluja"-kuoron säveliin. Händelin kerrotaan huudahtaneen heti Hallelujan kirjoittamisen jälkeen: "Luulen nähneeni koko Taivaan ja itse Jumalan, Kaikkivaltiaan!" Tämä on teos joka tihkuu tunteita ja jonka soisi jokaisen kuulevan kerran elämänsä aikana. Luvassa upeiden kuoro-osien ja ihastuttavien aarioiden loistoa, suloa, jyhkeyttä kuin draamaakin!
Vaikka teos sävellettiin alun perin esitettäväksi pääsiäisenä, sitä esitetään nykyään erityisesti adventin aikana. Oratorion librettona ovat pääsääntöisesti Vanhasta Testamentista poimitut raamatun tekstit. Ensimmäisessä osassa käsitellään Messiasta koskevia ennustuksia, hänen syntymäänsä ja lopuksi hänen tekemiään ihmeitä. Toisessa osassa kuvataan messiaan ristinkuolemaa, ylösnousemusta, evankeliumin julistusta sekä maailman reaktiota sanomaan. Teoksen kolmas ja viimeinen osa käsittelee tuomiopäivää sekä kuoleman ja synnin voittamista.

Teoksen vahva kertoja on kuoro, tässä esityksessä Kamarikuoro Valo, joka on Jyväskylän seurakuntaan vuonna 2013 kanttori Pertti Tahkolan perustama kuoro, ja keskittynyt ohjelmistossaan juuri orkesterisäestyksellisten suurten kirkkoteosten esittämiseen, ohjelmistossaan viimeisimpinä J. S. Bachin Jouluoratorio sekä F. Mendelssohnin Elias-oratorio.
Teoksen orkesterina kuullaan Oulun Kamariorkesteria, kapellimestarinaan Olli Heikkilä. Solisteina laulavat sopraano Johanna Nylund, altto Annastiina Tahkola, tenori Pertti Tahkola sekä basso Jaakko Kortekangas.

Lippu.fi

Taulumäen yksikkö

Vastuukanttori
Taulumäen yksikkö
Tellervonkatu 5 / PL 103
40101 Jyväskylä

Keltinmäen kirkko

Saman korkean taivaan alla

Sola Fide Vapaaseurakunnasta, kvartetti Baptistiseurakunnasta, sekä luterilaiset Astaha, Lähde! ja Hamona esiintyvät yhdessä ja erikseen.

Kuokkalan kirkko

Iltapäivä Mendelssohnin seurassa -konsertti