Minä olen voittaja!

15.9.2022, Ulla Klemettinen

Ulla Klemettinen

Mikä on sinulle luontainen tapa liikkua?

Voitin keväällä JAPA ry:n Fiksut arkimatkat -kampanjassa sähköpyörän viikoksi käyttööni. Nautin kun sain polkea töihin reippaasti pyörällä, jossa oli tarakka ja tavaroille satulalaukut. Omassa maastopyörässä ei ole tarakkaa ja painava reppu selässä en aiemmin innostunut työmatkoja pyöräilemään. 

Kokeilun johdosta hankin kesällä itselleni sähköpyörän.

Syksyn olen kulkenut Muuramesta töihin pyörällä lähes päivittäin. Ajallisesti työmatka kestää saman verran kuin autolla, mutta ei ole parkkimaksuja eikä parkkipaikan etsintää. Kun aloitan ja lopetan työpäivän reippaalla pyöräilyllä, tunnen, että olen energisempi ja mieleltäni virkeämpi. Jyväsjärven järvimaisema ja satama tervehtivät minua joka aamu aina hiukan erinäköisinä, mutta kauniina. 

16.–22.9. vietetään kansainvälistä Liikkujan viikkoaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Viikko haastaa miettimään omia matkatottumuksia, erilaisia tapoja liikkua ja kestävän liikkumisen tuomia säästöjä. Viikko päättyy auton vapaapäivään 22.9. 

Miten sinä liikut työmatkasi ja miten liikut työpäiväsi aikana? 

Arkiaktiivisuus ja aktiivinen elämäntyyli pitävät mielen virkeänä, antavat energiaa ja parantavat toimintakykyä. Eikös meille kaikille ole tärkeää oma terveys, parempi jaksaminen ja virkeä mieli? Työmatkan kulkeminen jalkaisin tai pyörällä säästää myös euroja. 

Seurakuntamme ympäristökasvatussuunnitelmassa kannustamme työntekijöitä ja kaikkia seurakuntalaisia liikkumaan erityisesti kävellen ja pyöräillen. Minulle on tärkeää, että seurakuntamme on myös liikkuva seurakunta. Liikkuva seurakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessä -ajatusmalli perustuu kristillisen ihmiskäsityksen kokonaisvaltaisuuteen: ihminen on henkinen, hengellinen, fyysinen ja sosiaalinen kokonaisuus. Kun kaikki osa-alueet ovat tasapainossa, ihminen voi hyvin.

Hengellisesti liikuntaa voi lähestyä ajatuksella, että ruumis on ”Pyhän Hengen temppeli”, jota tulee pitää hyvässä kunnossa. Liikkuvissa seurakunnissa tavoitteena on lisätä liikkumista ja tehdä sitä näkyväksi. Seurakunnassa liikunta voi olla väline myös monenlaiseen kohtaamiseen. 

Ihminen on luotu liikkumaan.

Mikä on sinulle luontainen tapa liikkua? Liikkujan viikolla haastan sinua kulkemaan töihin pyörällä tai jalan. Haastan sinua tekemään tietoisia, liikettä lisääviä valintoja työpäivän aikana. Pystytkö antamaan autolle vapaapäivän 22.9? 

Tehdään itsellemme hyvää lisäämällä liikettä arkeemme – samalla teemme myös ympäristötekoja. Lähdetään liikkumaan niin, että omassa elämässämme joka viikko on liikkujan viikko!