Ristiäiset eli kastejuhla

Kaste perustuu ylösnousseen Kristuksen kirkolleen antamaan tehtävään, joka koskettaa kaikkia aikoja. Kasteessa saatu yhteys Kolmiyhteiseen Jumalaan ja kristilliseen kirkkoon on tarkoitettu kestämään koko elinajan ja kantamaan taivaan kotiin saakka. Kaste antaa vanhemmille ja kummeille tehtävän huolehtia yhdessä seurakunnan kanssa siitä, että lapsi oppii tuntemaan Taivaan Isää ja turvautumaan Häneen elämän eri vaiheissa.

Kastepaikka voi olla kirkko, koti, seurakuntakoti tai jokin muu sopiva tila. Ristiäiset voidaan pitää myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Kastepäivä on kesä-elokuussa tavallisimmin sunnuntai, muulloin myös lauantai ja muutkin viikonpäivät ovat mahdollisia. Kirkko tai kappeli on syytä varata riittävän ajoissa. Tilojen ja papin varaaminen sovitaan kirkkoherranvirastossa.

Kastetoimitus koostuu Raamatun lukemisesta, virsilaulusta, rukouksesta, ristinmerkillä siunaamisesta ja vedellä kastamisesta. Monet ristiäisiin liittyvät kuvat ja tavat kertovat symbolisella tavalla kasteen sisällöstä.

Kasteopas