Ristiäiset eli kastejuhla

Lapsen syntymä on aina suuri ihme ja sillä on iso merkitys koko lähipiirille – isovanhemmille, kummeille, ystäville sekä sukulaisille. Pienen lapsen arjessa tarvitaan paljon tukea ja läsnäoloa. Seurakunta haluaa olla mukana tukemassa lapsen elämää ja kasvua ihan ensi hetkistä alkaen.

Kirkon uskon mukaan kaste on parasta, mitä vanhemmat voivat lapselle antaa, sillä kasteessa on kyse Jumalan rakkaudesta. Kasteessa ihminen saa omakseen Jumalan rakkauden koko elämänsä ajaksi. Hän saa kokea olevansa ihme, juuri sellaisena kuin on.

Seurakunta auttaa kastejuhlan valmisteluissa

Kasteen yhteydessä luetaan usein psalmia 139: ”Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä.” Vauva on läheisten ihmistensä, mutta myös Jumalan silmissä ihme. Hän on ainutkertainen ja äärimmäisen arvokas. Ei ole koskaan ollut, eikä tule olemaan samankaltaista ihmistä kuin hän. Tämän takia jokainen kastejuhlakin on ainutkertainen ja perheennäköinen juhla.

Ristiäisten järjestämisen ei tarvitse olla ponnistus, jossa kaikki pitää tehdä itse. Seurakunta auttaa mielellään juhlan valmisteluissa. Myös kastemekon voi saada lainaksi. Kastetoimituksen lisäksi mitään varsinaista kaava juhlassa ei ole, vaan jokainen perhe tekee juhlastaan omannäköisensä.

Kastepaikka ja -aika

Kastepaikka voi olla kirkko, koti, seurakuntakoti tai jokin muu sopiva tila. Ristiäiset voidaan pitää myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Kastepäivä on kesä-elokuussa sunnuntai, muulloin myös lauantai ja muutkin viikonpäivät ovat mahdollisia. Kirkko tai kappeli on syytä varata riittävän ajoissa. Tilojen ja papin varaaminen sovitaan seurakuntatoimistossa.

Kastetoimitus koostuu Raamatun lukemisesta, virsilaulusta, rukouksesta, ristinmerkillä siunaamisesta ja vedellä kastamisesta. Monet ristiäisiin liittyvät kuvat ja tavat kertovat symbolisella tavalla kasteen sisällöstä.

YouTube-video

Lapsikaste on tavallisin tapa liittää kirkon jäseneksi. Luterilaisessa kirkossa kastetaan myös nuoria ja aikuisia – siis kaikenikäisiä.

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä