Korpilahden kirkko

Kirkonmäentie 1-3, 41800 Korpilahti

Kirkkoon mahtuu 756 ihmistä.

Kurkista miltä Korpilahden kirkko näyttää lapsen silmin.

Korpilahden kirkko on jo lähes 200-vuotias. Nykyinen kirkkorakennus on korpilahtelaisten kolmas kirkko. Aikanaan kirkon suunnitelmat laati A. W. Arppe ja hyväksyi intendentti Carlo Bassi. Rakentamisen työnjohtajana toimi rakennusmestari Herman Nyberg. Rakennustyöt valmistuivat vuonna 1827.

Kuopiolainen Carl Fredrik Blom sai tehtäväkseen kirkon sisä- ja ulkomaalaustyöt vuonna 1839. Blom on maalannut nykyisin parvelle sijoitetun alkuperäisen Getsemane-alttaritaulun sekä alttaritauluun liittyneen, nyt sakastista löytyvän antependiumin Agnus dein. Blomin kädenjälkeä ovat myös kirkon parvien reunojen maalaukset, jotka esittävät profeettoja, apostoleja ja pyhiä vaimoja. Nykyisen alttaritaulun Tulkaa minun tyköni kaikki on maalannut professori Wiljo Sjöström vuosina 1904-1905.

Alvar Aallon kädenjälki vahvasti näkyvissä

Kun kirkko täytti sata vuotta, se korjattiin perusteellisesti Alvar Aallon suunnitelmien mukaisesti. Sen jälkeen kirkossa on tehty kolme mittavaa remonttia. Viimeisimmässä kesäkuussa 2018 valmistuneessa laajassa peruskorjauksessa kirkon ulkonäkö palautettiin mahdollisimman alkuperäiseen asuun. Remontin pääarkkitehtinä toimi Tuija Ilves.

Ulkoseinien okrankeltainen värisävy löytyi sakastin kuitin takana piilossa olleista vanhoista ulkoverhouslaudoista. Tornin näköiskellotaulut ja taidokkaat koristukset tuotiin näkyviin pellityksien alta. Alvar Aallon kädenjälki näkyy vahvasti kirkkosalissa. Mustat ovet ruusukkeineen, kaunis alttarikaide, palkkien ornamenttikuviot, punaiset lattiat, mustat marmorointimaalauksin koristellut seinien alaosat, sisäkupolin kullattu aurinko, penkkien päissä olevat messinkiset kynttilänjalat ja lukuiset muut yksityiskohdat luovat kirkkosaliin juhlavan vaikutelman.

Museoharvinaisuuksia esillä

Korpilahden kirkon urut B.A. Thulén suunnittelmat, 22-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1904. Puhaltimen lisäystä lukuun ottamatta alkuperäisessä asussaan säilyneet urut ovat Sibelius-Akatemian Suomen historiallisten urkujen kokoelmassa ja ne ovat Museoviraston suojelemat.

Kirkon eteisessä ovat esillä Kurkelan herra, majuri Johan C. Pistolekorsin kolkkahattu, vyö ja miekka. Korpilahdella 1800-luvun alussa elänyt Pistolekors vaikutti merkittävästi nykyisen kirkon rakentamiseen.

Kirkon vieressä sijaitseva Alfred Cavénin suunnittelema ja Gustav Kuorikosken rakentama kellotapuli on vuodelta 1886. Se palvelee myös käytöstä poistetun kirkkoesineistön säilytyspaikkana.

Korpilahden kirkko toimii tiekirkkona ja on avoinna 13.6.-12.8. ma-pe klo 11-18 ja su klo 14-18. Tervetuloa!

Esteetön kulku Esteetön kulku
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc

Kynttilänpäivän messu

Pyhäpäivä: Kynttilänpäivä
Pyhäpäivän aihe: Kristus, Jumalan kirkkauden säteily

Pyhäpäivä: 2. sunnuntai ennen paastonaikaa
(Sexagesima) Jumalan sanan kylvö

RY:N seurat

RY:N alueseurat

Kirkonmäentie 1-3, 41800 Korpilahti

Laskiaissunnuntai messu ja luottamushenkilöiden tehtävään siunaaminen

Laskiaissunnuntain messu, jonka yhteydessä luottamushenkilöt siunataan tehtäväänsä. Aiheena on Jumalan rakkauden uhritie.

Iltakirkko

Pyhäpäivä: 1. paastonajan sunnuntai (Invocavit)
Pyhäpäivän aihe: Jeesus, kiusausten voittaja

Kirkonmäentie 1-3, 41800 Korpilahti