Korpilahden kirkko

756
Korpilahden kirkonmäellä sijaitsevaan kirkkoon mahtuu 756 ihmistä. Kirkkoon pääsee tutustumaan sovittaessa asiasta työntekijöiden kanssa.
Kurkista miltä Korpilahden kirkko näyttää lapsen silmin.
Korpilahden kirkko on lähes 200-vuotias. Nykyinen kirkkorakennus on korpilahtelaisten kolmas kirkko. Aikanaan kirkon suunnitelmat laati A. W. Arppe ja hyväksyi intendentti Carlo Bassi. Rakentamisen työnjohtajana toimi rakennusmestari Herman Nyberg. Rakennustyöt valmistuivat vuonna 1827.
Kuopiolainen Carl Fredrik Blom sai tehtäväkseen kirkon sisä- ja ulkomaalaustyöt vuonna 1839. Blom on maalannut nykyisin parvelle sijoitetun alkuperäisen Getsemane-alttaritaulun sekä alttaritauluun liittyneen, nyt sakastista löytyvän antependiumin Agnus dein.
Blomin kädenjälkeä ovat myös kirkon parvien reunojen maalaukset, jotka esittävät profeettoja, apostoleja ja pyhiä vaimoja. Nykyisen alttaritaulun Tulkaa minun tyköni kaikki on maalannut professori Wiljo Sjöström vuosina 1904-1905.
Alvar Aallon kädenjälki vahvasti näkyvissä
Kun kirkko täytti sata vuotta, se korjattiin perusteellisesti Alvar Aallon suunnitelmien mukaisesti. Sen jälkeen kirkossa on tehty kolme mittavaa remonttia. Viimeisimmässä kesäkuussa 2018 valmistuneessa laajassa peruskorjauksessa kirkon ulkonäkö palautettiin mahdollisimman alkuperäiseen asuun. Remontin pääarkkitehtinä toimi Tuija Ilves.
Ulkoseinien okrankeltainen värisävy löytyi sakastin kuitin takana piilossa olleista vanhoista ulkoverhouslaudoista. Tornin näköiskellotaulut ja taidokkaat koristukset tuotiin näkyviin pellityksien alta.
Alvar Aallon kädenjälki näkyy vahvasti kirkkosalissa. Mustat ovet ruusukkeineen, kaunis alttarikaide, palkkien ornamenttikuviot, punaiset lattiat, mustat marmorointimaalauksin koristellut seinien alaosat, sisäkupolin kullattu aurinko, penkkien päissä olevat messinkiset kynttilänjalat ja lukuiset muut yksityiskohdat luovat kirkkosaliin juhlavan vaikutelman.
Museoharvinaisuuksia esillä
Korpilahden kirkon urut B.A. Thulén suunnittelmat, 22-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1904. Puhaltimen lisäystä lukuun ottamatta alkuperäisessä asussaan säilyneet urut ovat Sibelius-Akatemian Suomen historiallisten urkujen kokoelmassa ja ne ovat Museoviraston suojelemat.
Kirkon eteisessä ovat esillä Kurkelan herra, majuri Johan C. Pistolekorsin kolkkahattu, vyö ja miekka. Korpilahdella 1800-luvun alussa elänyt Pistolekors vaikutti merkittävästi nykyisen kirkon rakentamiseen.
Kirkon vieressä sijaitseva Alfred Cavénin suunnittelema ja Gustav Kuorikosken rakentama kellotapuli on vuodelta 1886. Se palvelee myös käytöstä poistetun kirkkoesineistön säilytyspaikkana.
Liikuntarajoitteiset saa ajaa / tuoda kirkonovelle asti tai jättää auton tapulin vierelle parkkiin, tai siellä voi kääntää auton, tie on kapea.
Sijainti kartalla
Tiedustelut ja varaukset:
0503632300 virasto/kaste, häät
Tapahtumat
Kirkonmäentie 1-3, 41800 Korpilahti
Messu
Pyhäpäivä: Marian ilmestyspäiväPyhäpäivän aihe: Herran palvelijatar
Kirkonmäentie 1-3, 41800 Korpilahti
Messu
Pyhäpäivä: 4. paastonajan sunnuntai (Laetare)Pyhäpäivän aihe: Elämän leipä
Kirkonmäentie 1-3, 41800 Korpilahti
Yö kirkossa tapahtuma 10-14 vuotiaille
Tervetuloa, yöksi Korpilahden kirkkoon. Luvassa mukavaa yhdessä oloa leikkijä, pelejä leffailua, ja hyvää Pia-Marian tekemää ruokaa.Kirkonmäentie 1-3, 41800 Korpilahti
Messu
Pyhäpäivä: 5. paastonajan sunnuntai (Judica)Pyhäpäivän aihe: Kärsimyksen sunnuntai
Kirkonmäentie 1-3, 41800 Korpilahti
Kaikki laulaa: Pääsiäislauluilta
Lauletaan yhdessä virsiä kärsimyksestä pääsiäisen riemuun!Kirkonmäentie 1-3, 41800 Korpilahti
Palmusunnuntain messu
Pyhäpäivän aihe: Kunnian kuninkaan alennustieKirkonmäentie 1-3, 41800 Korpilahti
ry alueseurat
Seurat Korpilahden kirkossa ja lopuksi kahvit seurakuntatalollaKirkonmäentie 1-3, 41800 Korpilahti