Korpilahden kirkko

Kirkonmäentie 1-3, 41800 Korpilahti

Korpilahden kirkko

Korpilahden kirkko on valmistunut vuonna 1827. Nykyinen kirkkorakennus on kolmas samalle kirkonmäelle rakennettu. Kirkon piirustukset laati A. W. Arppe ja ne hyväksyi intendentti Carlo Bassi.

Kuopiolainen Carl Fredrik Blom on v. 1839 maalannut nykyisin parvelle sijoitetun alkuperäisen alttaritaulun nimeltään Getsemane ja alkuperäiseen alttaritauluun liittyneen nykyisin sakastiin sijoitetun antependiumin Agnus dei sekä kirkon parvien reunojen maalaukset, jotka esittävät profeettoja, apostoleja ja pyhiä vaimoja. Nykyinen alttaritaulu "Tulkaa minun tyköni kaikki" on professori Wiljo Sjöströmin käsialaa vuodelta 1904.

22-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1904. Ne on otettu Sibelius-Akatemian Suomen historiallisten urkujen kokoelmaan ja ovat Museoviraston suojeluksessa.

Kun kirkko täytti sata vuotta, se korjattiin perusteellisesti Alvar Aallon suunnitelmien mukaisesti. Sen jälkeen kirkossa on tehty kolme remonttia, ensimmäinen vuonna 1964 ja toinen vuonna 1988 käsitti työtä maapohjasta kupoliin saakka. Vuonna 2017 helmikuussa aloitettu ja 2018 kesäkuussa valmistunut laaja peruskorjaus palautti kirkon julkisivut alkuperäiseen väritykseen ja kellotornin kellotaulut, sisäväritys ja kuori palautettiin Alvar Aallon aikaan. Samassa yhteydessä sakasti jaettiin kolmeen osaan tilojen toiminnallisuuden parantamiseksi. Kaikki talotekniset ja av- sekä äänentojärjestelmät uusittiin.

Kirkon vieressä on Gustav Kuorikosken rakentama kellotapuli vuodelta 1886. Se palvelee myös käytöstä poistetun kirkkoesineistön säilytyspaikkana.

Kirkkoon mahtuu 756 ihmistä.

Kirkonmäentie 1-3, 41800 Korpilahti

Koivisto, Linjama.