Korpilahden kirkko

Kirkonmäentie 1-3 , 41800 Korpilahti

Korpilahden kirkko

Korpilahden kirkko on jo lähes 200-vuotias. Nykyinen kirkkorakennus on korpilahtelaisten kolmas kirkko. Aikanaan kirkon suunnitelmat laati A. W. Arppe ja hyväksyi intendentti Carlo Bassi. Rakentamisen työnjohtajana toimi rakennusmestari Herman Nyberg. Rakennustyöt valmistuivat vuonna 1827.

Kuopiolainen Carl Fredrik Blom sai tehtäväkseen kirkon sisä- ja ulkomaalaustyöt vuonna 1839. Blom on maalannut nykyisin parvelle sijoitetun alkuperäisen Getsemane-alttaritaulun sekä alttaritauluun liittyneen, nyt sakastista löytyvän antependiumin Agnus dein. Blomin kädenjälkeä ovat myös kirkon parvien reunojen maalaukset, jotka esittävät profeettoja, apostoleja ja pyhiä vaimoja. Nykyisen alttaritaulun Tulkaa minun tyköni kaikki on maalannut professori Wiljo Sjöström vuosina 1904-1905.

Alvar Aallon kädenjälki vahvasti näkyvissä

Kun kirkko täytti sata vuotta, se korjattiin perusteellisesti Alvar Aallon suunnitelmien mukaisesti. Sen jälkeen kirkossa on tehty kolme mittavaa remonttia. Viimeisimmässä kesäkuussa 2018 valmistuneessa laajassa peruskorjauksessa kirkon ulkonäkö palautettiin mahdollisimman alkuperäiseen asuun. Remontin pääarkkitehtinä toimi Tuija Ilves.

Ulkoseinien okrankeltainen värisävy löytyi sakastin kuitin takana piilossa olleista vanhoista ulkoverhouslaudoista. Tornin näköiskellotaulut ja taidokkaat koristukset tuotiin näkyviin pellityksien alta. Alvar Aallon kädenjälki näkyy vahvasti kirkkosalissa. Mustat ovet ruusukkeineen, kaunis alttarikaide, palkkien ornamenttikuviot, punaiset lattiat, mustat marmorointimaalauksin koristellut seinien alaosat, sisäkupolin kullattu aurinko, penkkien päissä olevat messinkiset kynttilänjalat ja lukuiset muut yksityiskohdat luovat kirkkosaliin juhlavan vaikutelman.

Museoharvinaisuuksia esillä

Korpilahden kirkon urut B.A. Thulén suunnittelmat, 22-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1904. Puhaltimen lisäystä lukuun ottamatta alkuperäisessä asussaan säilyneet urut ovat Sibelius-Akatemian Suomen historiallisten urkujen kokoelmassa ja ne ovat Museoviraston suojelemat.

Kirkon eteisessä ovat esillä Kurkelan herra, majuri Johan C. Pistolekorsin kolkkahattu, vyö ja miekka. Korpilahdella 1800-luvun alussa elänyt Pistolekors vaikutti merkittävästi nykyisen kirkon rakentamiseen.

Kirkon vieressä sijaitseva Alfred Cavénin suunnittelema ja Gustav Kuorikosken rakentama kellotapuli on vuodelta 1886. Se palvelee myös käytöstä poistetun kirkkoesineistön säilytyspaikkana.

Kirkkoon mahtuu 756 ihmistä.

Kurkista miltä Korpilahden kirkko näyttää lapsen silmin.

Kirkkokuoron harjoitukset

Suomalaisen messun harjoitukset

Mikkelinpäivän enkelikirkko

Kirkkokuoron harjoitukset

Suomalaisen messun harjoitukset

Ikäihmisten palvelupäivä Korpilahden seurakuntatalolla

Tervetuloa virkistäytymään ja seurustelemaan palvelupäivään Korpilahden kirkonmäelle!

Suomalainen messu

Jumalanpalveluksessa lauletaan Lasse Heikkilän Suomalaisen messun lauluja.

Rauhanyhdistyksen seurat

Alueseurat Korpilahden kirkossa. Tervetuloa!

NOJA-ryhmä

Työikäisten naisten oma keskusteluryhmä.