Ajankohtaista hautaustoimesta

Haudanhoitotilauksien vastaanotto vuodelle 2023 on päättynyt.

Uusia haudanhoitotilauksia otamme vastaan seuraavan kerran tammikuussa 2024, voitte tuolloin käyttää sähköistä tilauslomakettamme tai ottaa yhteyttä s-postitse jklsrk.hautauspalvelut(at)evl.fi tai puhelimitse 040 162 3982 (numero ei ota vastaan tekstiviestejä).

 

Kuulutus hautaoikeuden menetyksestä

Jyväskylän Vanhalla hautausmaalla on jatkettu 2017 aloitettua hoitamattomien hautojen seuranta- ja kuulutusmenettelyä.
Kuulutus hautaoikeuden menetyksestä luettavissa tästä (PDF)

 

 

Yleistä hautausmailta

Linnunlaulua hautausmaille

Hautausmaille on laitettu yhteensä noin 100 linnunpönttöjä ja näiden seurannassa toivotaan myös kävijöiltä havaintoja. Mäntykankaan hautausmaalla on 70 linnunpönttöä ja ne on numeroitu pesinnän seurannan helpottamiseksi. Kävijät voivat vinkata havainnoista hautausmaantyöntekijöille. Hautausmailla on bongattu mm. eri tiaslajeja, tilkejä, rastaita, kirjosieppoja, varpusia, peippoja, sirkkuja, hiirihaukkoja, viirupöllö jopa maakotka leijaili Mäntykankaan hautausmaan yllä.

Hautausmaille on asennettu liito-oravapänttöjä, lepakkopönttöjä sekä pöllöpönttöjä. Jokunen hyönteishotelli on rakennettu.

Huomioi paloturvallisuus

Mäntykankaan hautausmaan uurnametsäalueelle ei saa sytyttää ulkotulia, hautakynttilät tulee sytyttää muistomerkkien lähelle tehdyille korokkeille. Sirottelu- ja muistolehtoalueen toivotaan säilyvän luonnonmukaisena alueena, metsään ei istuteta myöskään kukkia tai viedä muita muistamisia. Muistamiset tapahtuvat alueelle tehdyille kahdelle korokkeelle.

Kynttilöiden sytyttämisessä on hyvä muistaa paloturvallisuus, hautakynttilät on hyvä olla toisistaan erillään vähintään 15cm, jotta voidaan välttää mahdollinen leimahdusvaara. Jos haluaa muistaa heti hautauksen jälkeen läheistä niin kynttilöitä ei tule laittaa lasikuituisen hautakannen päälle vaan hiekalle, maahan.

Jätelajittelu

Jätesuunnitelman mukaan Vanhan, Mäntykankaan ja Lahjaharjun hautausmailla on astiat sekajätteelle, johon lajitellaan myös muoviset hautakynttilät sekä metallille omat astiat. Korpilahden, Säynätsalon ja Tikkakosken hautausmailla on erilliset jäteastiat sekajätteelle, joihin  muoviset kynttilät tulee myös lajitella. Muoviset hautakynttilät eivät sovellut muovin kierrätykseen, steariinin vuoksi.

Paristolla toimivat LED-kynttilät ovat ongelmajätettä ja ne tulee viedä SER-keräyspisteisiin (sähkölaite).

Lisätietoa Jätelajittelu

Muistomerkkien turvallisuus

Hautamuistomerkin aluskiven perustustyöt on tehtävä huolella.  Keväällä, omaisten tulee tarkistaa ettei hautakiven kaatumisvaaraa ole.  Haudan hoito aloitetaan vasta kun se on turvallista toteuttaa. Muistomerkkejä myyvät ja valmistavat yritykset tekevät oikaisutöitä tilauksesta.

Vastuu muistomerkin turvallisuudesta ja seurannasta kuuluu omaisille.  Seurakunta laittaa hautaoikeuden haltijalle tarvittaessa hautakiven oikaisupyynnön.