Ajankohtaista hautaustoimesta

Vedet suljemme hautausmailta 5-6.10.2021. Vesipisteitä löytyy Mäntykankaan kappelin seinästä, lähellä asiakas-WC:tä, Lahjaharjun hautausmaan huoltorakennuksen päätyseinältä, Vanhan hautausmaan kappelin asiakas-WC:stä.

Haudanhoitojen tilaus on päättynyt 2021

Haudanhoitosopimusten vastaanotto on päättynyt 15.5.2021. Kukkapesien valmistelutyöt on aloitettu ja ne tehdään järjestelmällisesti osasto kerrallaan. Kukat haudoille on tilattu kukkahoitojen perusteella

Kesäkukkien istutus alkaa vko 23 ja istutukset on tarkastauksineen tehty juhannukseen mennessä. Kukat juurtuvat noin kahdessa viikossa ja ovat toipuneet istutusstressistä.  Omaisten on hyvä huomioida, että hautamuistomerkki on suorassa eikä ole vaarassa kaatua hautoja hoitavien työntekijöiden päälle eikä haudoilla vierailevien.  Hoito aloitetaan vasta kun hautakivi on turvallinen. Hautaoikeuden haltijan velvollisuus on huolehtia hautamuistomerkistä.

Haudanhoitotilauksia ei enää oteta vastaan toukokuun puolen välin jälkeen myöskään uusille hautauksille, koska haudan pinnan on hyvä painua kesän aikana.

Hoitamattomista haudoista kunnostuskehotus Vanhalla hautausmaalla

Jyväskylän Vanhan hautausmaan yleisilmettä parannetaan aloittamalla hoitamattomien hautojen kuulutusmenettely.

Puistokadulla sijaitsevalla hautausmaalla on inventoitu hoitamattomia hautoja vuosien 2017 ja 2018 aikana. Osa haudoista on todettu hoitamattomaksi viime kesänä tehdyissä tarkistuksissa. Hoitamattomuuden perusteena on ollut hauta-alueen nurmikon ja /tai hautalaitteiden huono kunto.

Hautaoikeuden haltijan on kunnostettava hauta vuoden määräajassa siitä, kun päätös on annettu tiedoksi. Kunnostuskehotus lähetetään hautaoikeuden haltijalle kirjeitse, mikäli osoite on seurakunnan tiedossa. Kehotus asetetaan näkyviin myös haudalle. Lisäksi kuulutus on julkaistu sanomalehti Keskisuomalaisessa.

Seurakunnan haltuun siirtyneille haudoille tehdään vielä kulttuurihistoriallinen arviointi. Arvioinnin jälkeen päätetään haudan lopullisesta käytöstä.

Kuulutus hoitamattomista haudoista luettavissa tästä (PDF)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Yleistä hautausmailta

Linnunlaulua hautausmaille

Hautausmaille on laitettu yhteensä noin 100 linnunpönttöjä ja näiden seurannassa toivotaan myös kävijöiltä havaintoja. Mäntykankaan hautausmaalla on 70 linnunpönttöä ja ne on numeroitu pesinnän seurannan helpottamiseksi. Kävijät voivat vinkata havainnoista hautausmaantyöntekijöille.

Huomioi paloturvallisuus

Mäntykankaan hautausmaan uurnametsäalueelle ei saa sytyttää ulkotulia, hautakynttilät tulee sytyttää muistomerkkien lähelle tehdyille korokkeille. Sirottelu- ja muistolehtoalueen toivotaan säilyvän luonnonmukaisena alueena, metsään ei istuteta myöskään kukkia tai viedä muita muistamisia. Muistamiset tapahtuvat alueelle tehdyille kahdelle korokkeelle.

Kynttilöiden sytyttämisessä on hyvä muistaa paloturvallisuus, hautakynttilät on hyvä olla toisistaan erillään vähintään 15cm, jotta voidaan välttää mahdollinen leimahdusvaara. Jos haluaa muistaa heti hautauksen jälkeen läheistä niin kynttilöitä ei tule laittaa lasikuituisen hautakannen päälle vaan hiekalle, maahan.

Jätelajittelu

Jätesuunnitelman mukaan Vanhan, Mäntykankaan ja Lahjaharjun hautausmailla on astiat sekajätteelle, johon lajitellaan myös muoviset hautakynttilät sekä metallille omat astiat. Korpilahden, Säynätsalon ja Tikkakosken hautausmailla on erilliset jäteastiat sekajätteelle, joihin  muoviset kynttilät tulee myös lajitella. Muoviset hautakynttilät eivät sovellut muovin kierrätykseen, steariinin vuoksi.

Paristolla toimivat LED-kynttilät ovat ongelmajätettä ja ne tulee viedä SER-keräyspisteisiin (sähkölaite).

Lisätietoa Jätelajittelu

Muistomerkkien turvallisuus

Hautamuistomerkin aluskiven perustustyöt on tehtävä huolella.  Keväällä, omaisten tulee tarkistaa ettei hautakiven kaatumisvaaraa ole.  Haudan hoito aloitetaan vasta kun se on turvallista toteuttaa. Muistomerkkejä myyvät ja valmistavat yritykset tekevät oikaisutöitä tilauksesta.

Vastuu muistomerkin turvallisuudesta ja seurannasta kuuluu omaisille.  Seurakunta laittaa hautaoikeuden haltijalle tarvittaessa hautakiven oikaisupyynnön.