Ajankohtaista hautaustoimesta

Hoitamattomista haudoista kunnostuskehotus Vanhalla hautausmaalla

Jyväskylän Vanhan hautausmaan yleisilmettä parannetaan aloittamalla hoitamattomien hautojen kuulutusmenettely.

Puistokadulla sijaitsevalla hautausmaalla on inventoitu hoitamattomia hautoja vuosien 2017 ja 2018 aikana. Osa haudoista on todettu hoitamattomaksi viime kesänä tehdyissä tarkistuksissa. Hoitamattomuuden perusteena on ollut hauta-alueen nurmikon ja /tai hautalaitteiden huono kunto.

Hautaoikeuden haltijan on kunnostettava hauta vuoden määräajassa siitä, kun päätös on annettu tiedoksi. Kunnostuskehotus lähetetään hautaoikeuden haltijalle kirjeitse, mikäli osoite on seurakunnan tiedossa. Kehotus asetetaan näkyviin myös haudalle. Lisäksi kuulutus on julkaistu sanomalehti Keskisuomalaisessa.

Seurakunnan haltuun siirtyneille haudoille tehdään vielä kulttuurihistoriallinen arviointi. Arvioinnin jälkeen päätetään haudan lopullisesta käytöstä.

Kuulutus hoitamattomista haudoista luettavissa tästä (PDF)

Katso Ilmoitus hautaoikeuden päättymisestä (PDF)

Yleistä hautausmailta

Linnunlaulua hautausmaille

Hautausmaille on laitettu yhteensä noin 100 linnunpönttöjä ja näiden seurannassa toivotaan myös kävijöiltä havaintoja. Mäntykankaan hautausmaalla on 70 linnunpönttöä ja ne on numeroitu pesinnän seurannan helpottamiseksi. Kävijät voivat vinkata havainnoista hautausmaantyöntekijöille.

Huomioi paloturvallisuus

Mäntykankaan hautausmaan uurnametsäalueelle ei saa sytyttää ulkotulia, hautakynttilät tulee sytyttää muistomerkkien lähelle tehdyille korokkeille. Sirottelu- ja muistolehtoalueen toivotaan säilyvän luonnonmukaisena alueena, metsään ei istuteta myöskään kukkia tai viedä muita muistamisia. Muistamiset tapahtuvat alueelle tehdyille kahdelle korokkeelle.

Kynttilöiden sytyttämisessä on hyvä muistaa paloturvallisuus, hautakynttilät on hyvä olla toisistaan erillään vähintään 15cm, jotta voidaan välttää mahdollinen leimahdusvaara. Jos haluaa muistaa heti hautauksen jälkeen läheistä niin kynttilöitä ei tule laittaa lasikuituisen hautakannen päälle vaan hiekalle, maahan.

Jätelajittelu

Jätesuunnitelman mukaan Vanhan, Mäntykankaan ja Lahjaharjun hautausmailla on astiat sekajätteelle, kynttiläjätteelle sekä metallille. Korpilahden, Säynätsalon ja Tikkakosken hautausmailla on erilliset jäteastiat sekajätteelle, joihin kynttilät tulee lajitella.

Kynttiläjätteen lajittelu alkaa marraskuussa, kesällä kynttiläjäte lajitellaan sekajätteeseen joka menee energiajakeeksi. Paristolla toimivat LED-kynttilät ovat ongelmajätettä ja ne tulee viedä SER-keräyspisteisiin (sähkölaite).

Lisätietoa Jätelajittelu

Muistomerkkien turvallisuus

Hautamuistomerkin aluskiven perustustyöt on tehtävä huolella.  Keväällä, omaisten tulee tarkistaa ettei hautakiven kaatumisvaaraa ole.  Haudan hoito aloitetaan vasta kun se on turvallista toteuttaa. Muistomerkkejä myyvät ja valmistavat yritykset tekevät oikaisutöitä tilauksesta.

Vastuu muistomerkin turvallisuudesta ja seurannasta kuuluu omaisille.  Seurakunta laittaa hautaoikeuden haltijalle tarvittaessa hautakiven oikaisupyynnön.