Vanha hautausmaa

Vanhan hautausmaan muuri

Puistokatu 20, 40200 Jyväskylä

Hautausmaan työnjohtaja:
Liisa Kontunen, puh. 050 521 5409
liisa.kontunen(at)evl.fi

Lataa Vanhan hautausmaan kartta

Esittelykierros

Kesäisin järjestetään Vanhan hautausmaan esittelykierroksia.

YouTube-video

Jyväskylän seurakunnan Vanha hautausmaa on osa Jyväskylän historiaa. Se kuvaa monilla muistomerkeillään ja nimillään kaupungin ja seurakunnan kehitystä. Vanha hautausmaa on myös eräs keskustan suurista yhtenäisistä puistoalueista.

Jyväskylän Vanha hautausmaa rajoittuu idässä Tourujoen luonnonsuojelualueeseen, etelässä Tourukatuun, lännessä Puistokatuun sekä pohjoisessa Kankaankatuun. Hautausmaata on laajennuttu useaan otteeseen kuluneiden vuosikymmenien aikana, viimeksi 1944 sankarihauta-alueen järjestelyiden yhteydessä. Hautausmaan tämänhetkinen pinta-ala on 5,2 ha.

Vanhan hautausmaan ilmeeseen kuuluu 1975 rauhoitettu alue. Osa hautausmaasta on rauhoitettuna muutoksilta, mutta se on kuitenkin käytössä olevaa hautausmaata. Tälle alueelle on rakennettu uurnahauta- ja sirottelualueet sekä kolme erillistä kolumbaariota eli uurnaholvia.

Hautauksia vanhalle hautausmaalle on vuosittain noin 180, joista tuhkahautausten osuus on jo lähes 70%

Khj 2017/68 §:n päätöksellä hautaukset sirotteluun tarkoitetulla osastolla 179 keskeytetään toistaiseksi.

​​

Vanhan hautausmaan kappeli

Suunnittelija: Arkkitehti Pauli Blomstedt
Valmistunut 1931
Tilaa 130 henkilölle

Sankarihautausmaa

Sankarihauta-alue perustettiin 1918 valkoisten puolella kaatuneille kaupunki- ja maaseurakuntalaisille. Gunnar Finnen Uhriliekki –patsas Teksti ”Uhriliekki sydämen vaati kaiken, saikin sen” pystytettiin v. 1922. Puolipyöreään muistomuuriin on kiinnitettynä yhteensä 43 nimilaattaa.

Valkoisten sankarihauta-aluetta laajennettiin 1939-1944 sotien sankarihautausmaaksi ja sinne on haudattu 423 viime sodissa kaatunutta.

 

 

Sijainti kartalla

Esteetön kulku Esteetön kulku
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc