Diakoniasta tukea talousvaikeuksissa

Jos sinulla on rahahuolia, voit keskustella niistä diakoniatyöntekijän kanssa. Ohjauksen ja neuvonnan lisäksi myös taloudellinen avustus voi olla mahdollinen.

Keskustelut ovat luottamuksellisia ja jokaisen tilanne käydään yksilöllisesti läpi.

Tapaamispaikkana on useimmiten kotisi lähellä oleva alueseurakunta. Voit tavata oman diakoniatyöntekijäsi ajanvarauksella tai päivystysajalla. Alueseurakuntien diakoniatyöntekijöiden yhteystiedot löydät täältä

Tapaamisessa arvioimme taloudellista tilannettasi ja keskustelemme ratkaisukeinoista. Tarvittaessa autamme ja ohjaamme sinut muihin talousapua tarjoaviin palveluihin (sosiaalitoimi, talous- ja velkaneuvonta).

Tuemme myös mm. Kelan hakemusten täytössä. Talousongelmissa on hyvä ottaa aina ensin yhteyttä Kelaan, kaupungin sosiaalitoimeen tai velkaneuvojaan.

Tilapäistä apua yllättäviin rahahuoliin

Diakonian tarjoama taloudellinen apu on tilapäistä. Se on apua ennalta-arvaamattomissa ja poikkeuksellisissa tilanteissa. Ratkaisuna voi olla esimerkiksi ruoka-apu tai osto-osoitus kauppaan välttämättömien hankintojen tekemiseen. Avustusta ei myönnetä esimerkiksi tilisiirtoina tai käteisenä.

Toimi näin, kun kaipaat tukea taloudellisissa vaikeuksissa:

• Ota yhteys oman alueseurakuntasi diakoniatyöntekijään

• Kerro miksi tarvitset taloudellista tukea.

• Kokoa yhteen tiedot talous- ja velkatilanteestasi: tiedot tuloista, saamistasi tuista sekä tiedot menoistasi. Samat tiedot riittävät, mitkä olet toimittanut Kelaan tai sosiaalitoimeen.

• Ota tapaamiseen mukaan viimeisin tiliote ja mahdollinen toimeentulotukipäätös sekä kokoamasi taloustiedot. Myös kielteinen toimeentulotukipäätös on tärkeä tieto.

• Saavu tapaamiseen sovitusti ja kerro tilanteestasi avoimesti. Keskustelut ovat luottamuksellisia.

• Tapaamisessa täytämme yhdessä avustushakemuksen, jossa kartoitamme tulo- ja menotiedot sekä muut tämänhetkiseen tilanteesi vaikuttavat asiat.

• Kun diakoniatyöntekijällä on kokonaiskuva tilanteestasi, hän voi tehdä päätöksen mahdollisesta avustamisesta heti tai avustuksen suuruudesta riippuen palata mahdollisimman pian asiaan.

Diakonia läsnä myös talousneuvolassa

Seurakunnan diakoniatyöntekijät ovat mukana myös eri toimijoiden yhteisessä Talousneuvolassa, josta voi kysyä matalalla kynnyksellä apua, kun raha-asiat mietityttävät. Asia voi koskea laskun maksua, velkaantumista, perintää, ulosottoa tai talouden tasapainottamista koskevissa kysymyksissä.

Huolestuttavan taloustilanteesi kysymyksiä ovat miettimässä talousasioiden ammattilaiset talous- ja velkaneuvonnasta, ulosotosta, aikuissosiaalityöstä, diakoniatyöstä ja sosiaalisesta luototuksesta.

Talousneuvolassa voi asioida nimettömästi ja ilman ajanvarausta puhelimitse tai paikan päällä Matarankadulla joka toinen viikko torstaisin. Tarkat ajankohdat löydät Jyväskylän kaupungin verkkosivuilta.

linkki taloudellisesta avusta kertovalle sivulle