Kaupunginkirkko

Kirkkopuisto , 40100 Jyväskylä

Kaupunginkirkko

Punatiilinen Jyväskylän Kaupunginkirkko on suosittu vihkikirkko. Se otettiin käyttöön ensimmäisenä adventtisunnuntaina vuonna 1880. Kirkko on 400-paikkainen, ja sen on suunnitellut  L. I. Lindqvist.

Tyyliltään kirkko edustaa rakennusaikansa jäljittelytyyliä, jossa on sekä romaanisia että goottilaisia piirteitä. Kirkon suunnittelu-vaiheessa oli merkittävällä tavalla mukana seurakunnan silloinen pappi, myös kirjallisista harrastuksistaan tunnettu G. O. Schöneman.

Alttaritaulun maalasivat taiteilijapuolisot Nina ja Frederik Ahlstedt vuonna 1901 aiheenaan Mk. 10:13-16, Jeesus siunaa lapsia. Taulun kahdella lapsella on jyväskyläläiset kasvot: Sylissä istuva on suutari Kuukkasen tytär, Jeesukseen nojaava sinimekkoinen on kauppias Hännisen Katri-tytär.

Kirkkoa korjattiin ja uudistettiin vuonna 1924. Tällöin taiteilija Bruno Tuukkanen teki kuori-ikkunoiden lasimaalaukset ottaen aiheensa Jeesuksen elämästä ja opetuksista. Tuukkasen käsialaa ovat myös kuorin kattomaalaukset, jotka esittävät vanhoja kristillisiä vertauskuvia.

Samanaikaisesti maalausten kanssa hankittiin jyväskyläläisen kuvanveistäjän Oskari Raja-ahon apostoli Pietaria esittävä kipsiveistos (kuvassa oikealla ja kirkon ulko-ovelta oikealla). Toinen veistos, taiteilija  J. E. Stenbergin apostoli Paavali, on ollut kirkossa 1880-luvun lopulta asti.

Urut ovat Kangasalan urkutehtaan 36-äänikertaiset urut vuodelta 1974. Ne ovat 1970-luvun kansainvälistä suuntausta edustavat yleisurut, joissa klassisen barokkipohjan ohella on italialaisia ja ranskalaisia tyylipiirteitä.

Kaupunginkirkon urkujen dispositioLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kauppaneuvos Johan Parviainen lahjoitti vastavalmistuneeseen kirkkoon kolme kirkonkelloa. Niihin on valettu sekä lahjoittajan nimi että kuhunkin yksi raamatunlause. Tornissa on myös yksi aikaisemman puukirkon kelloista. Yhden kirkonkellon kylkeen on valettu psalmin 34 kehotus: ”Tulkaa tänne, lapset, Herran pelkoa oppimaan”.

Ekumeenisen rukousviikon päivärukous

Raamatun lukua, rukousta ekumeenisen viikon teemalla: "Me näimme hänen tähtensä nuosevan ja tulimme kunnioittamaan häntä" (evankeliumista Matteuksen mukaan)

Liturgi: Satu Konsti
Kanttori: Piia Laasonen

Messuun ei tule osallistua flunssaoireisena, ja tilaisuudessa käytetään kasvomaskia. Lapsia lukuun ottamatta on suositeltavaa tulla paikalle vain rokotettuna.
Suurin sallitu osallistujamäärä on 20 henkilöä.

Hiljaisuuden hetki

Tervetuloa hetkeksi hiljentymään kirkossa. Pappi tai diakoni on paikalla keskustelua varten.

"Jeesus, sinä huomaat
meistä jokaisen.
Epäilevät tuomaat
tunnet parhaiten.
Ei aina usko kestä.
Herra, rukoilen:
Uupumasta estä,
yksin jaksa en."
(Virsi 513:1)

Viikkomessu

Lyhyt, mutta täyteläinen jumalanpalvelus, Raamatun lukua, rukousta ja ehtoollisen vietto tuo toivoa torstaihin.

Liturgi: Ville Tikkanen
Kanttori: Pertti Tahkola

Hiljaisuuden hetki

Liturgi: Ville Tikkanen
Avustava pappi: Elina Mannström
Kanttori: Piia Laasonen

Suurin sallitu osallistujamäärä on 20 henkilöä.

PERUTTU Nuorten messu

Tervetuloa nuorten messuun Kaupunginkirkkoon! Hiljentymistä, yhdessäoloa, nuortenveisuja, rentoa oloa, ehtoollinen.