Yhteistyötarjotin


Tarjoamme katsomuskasvatuksen tueksi erilaisia palveluja. Ota rohkeasti yhteyttä oman alueesi yhteyshenkilöön ja kysy lisää!
 

Seurakunnan tilat oppimisympäristönä

(1. kori yleissivistävä opetus)

Kirkot ovat taide- ja kulttuurihistoriallisesti merkittäviä tutustumiskohteita. Voit varata kirkon omaehtoista tutustumista varten tai voit sopia kirkkoon tutustumisesta seurakunnan varhaiskasvatuksen väen kanssa. Tutustumiseen voit liittää valokuvaamista, videointia, piirtämistä tai maalaamista. Tutustumiskierroksen sisältö voidaan suunnitella yhdessä. Tutustuminen voidaan sopia mihin tahansa Jyväskylän kirkoista.

Lue lisää Kirkot opppimisympäristöinä sivulta.
 

Kirkko tutuksi kaikilla aisteilla

(1. kori yleissivistävä opetus)

Kirkossa kuunnellaan kirkonkelloja, katsellaan kirkossa näkyvää taidetta ja esineistöä, nimetään kirkon eri osia, kuunnellaan urkumusiikkia ja nautitaan kirkkomehut. Tutuksi tulevat myös erilaiset kirkon ammatit kuten suntio, pappi ja kanttori. Kirkkoon tutustuminen ei sisällä uskonnon harjoittamista. Tutustuminen sopii myös monikulttuurisille ja monikatsomuksellisille ryhmille. Voidaan yhdistää hautausmaahan tutustumiseen, tällöin aika on lyhyempi.
 

Katsomusten aarrelaatikko

(1. kori yleissivistävä opetus)

Materiaalilaatikosta eli katsomusten aarrelaatikosta löytyy eri katsomuksista symboleita ja esineitä, tietoiskuja, termistöä ja jokaiselle laatikossa olevalle katsomukselle oma Hetki kokonaisuus. Laatikkoa voi käyttää joko tutustuen vapaasti yhdessä lasten kanssa sen mukana tuleviin symboleihin tai sitten käydä katsomuksia Hetki kokonaisuuksien kautta läpi. Mielikuvitus on vain rajana.

Laatikon avulla pääsee tutustumaan luterilaisuuteen, ortodoksisuuteen, katolilaisuuteen, islamiin, buddhalaisuuteen ja uskonnottomuuteen. Laatikon saa käyttöönsä ottamalla yhteyttä alueen työntekijöihin.
 

Hautausmaahan tutustuminen

(1. kori yleissivistävä opetus)

Hautausmaalla, kuten kirkossa, on läsnä historia, perinteet ja kulttuuri. Hautausmaalla kierretään tutustumassa erilaisiin muistomerkkeihin, käydään läpi perinteitämme ja historiaamme. Tutustuminen toteutetaan lapsilähtöisesti ja lapsia osallistamalla. Tutustuminen sopii myös monikulttuurisille ja monikatsomuksellisille ryhmille. Tutustuminen ei sisällä uskonnon harjoittamista. Voidaan yhdistää kirkkotutustumiseen, tällöin aika on lyhyempi.
 

Pyhäinpäivän teeman mukainen tutustuminen

(1. kori yleissivistävä opetus tai 3. kori uskonnollinen tilaisuus)

Tutustumiskäynnillä keskustellaan pyhäinpäivästä ja sen perinteistä. Kuunnellaan pyhäinpäivän musiikkia ja sytytetään pyhäinpäivän kynttilä. Ryhmä voi tuoda mukanaan kynttilän ja se voidaan viedä haudalle tai muualle haudattujen muistomerkille. Pyhäinpäivän tutustuminen voidaan toteuttaa yleissivistävänä 1. korin kirkkohetkenä tai 3. korin mukaisena uskonnollisena tilaisuutena (edellyttää huoltajan lupaa osallistua). Pyhäinpäivän tutustumisesta sovitaan ko. alueen varhaiskasvatuksen ohjaajan kanssa. Aika tutustumiselle on hyvä sopia hyvissä ajoin ennen pyhäinpäivää. Olemme tehneet myös pyhäinpäivä aiheisen videon, jonka voi katsoa verkossa.Linkki avautuu uudessa välilehdessä (1. kori yleissivistävä opetus)
 

Pääsiäiskirkot ja joulukirkot

(3. kori uskonnollinen tilaisuus)

Pääsiäisen ja joulun kirkkohetkissä kerrotaan juhlapyhän Raamatunkertomus ja lauletaan yhdessä juhlapyhään liittyviä hengellisiä lastenlauluja ja perinteisiä virsiä. Kirkkohetket on suunniteltu lapsille ja ne ovat vuorovaikutteisia. Pääsiäisen ja joulun ajan joulukirkkoja toteutetaan jokaisen seurakunnan alueella. Kirkkohetki sisältää uskonnon harjoittamista.
Pääsiäisestä on tehty myös 1. koriin sijoittuva yleissivistävä video joka on katsottavissa ja vapaasti jaettavissa tästä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä
 

Katsomuskasvatushetki

(1. kori yleissivistävä opetus)

Seurakunnan työntekijät voivat tulla varhaiskasvatuksen tueksi käsittelemään erilaisia teemoja ja kysymyksiä, jotka nousevat lapsiryhmistä. Tarjolla on katsomuksellisiin käsitteisiin tutustuminen ja oppimisympäristön kehittäminen katsomuksellisesta ulottuvuudesta käsin yhdessä varhaiskasvatuksen henkilöstön kanssa. Esimerkiksi aiheina voi olla: luonto, luomakunta, kierrätys, luonnon kunnioittaminen, kiitollisuus, perhe, ystävyys, tunteiden tunnistamista ja käsittelyä, vuorovaikutustaitojen käsittelyä, toisten huomioiminen – ystävyys, anteeksiantaminen ja erilaisuuden kunnioittaminen.
 

Globaali -ja lähetyskasvatuksen materiaalipalvelu

(1. kori yleissivistävä opetus tai 3. kori uskonnollinen tilaisuus)

Seurakunnan materiaalipankista voi lainata kirjoja, äänitteitä, pelejä, isoja käsinukkeja ja kankaita, erilaisia esineitä Afrikasta ja Aasiasta mm. vaatteita, nukkeja, soittimia, leluja ja arjen välineistöä, joista voi rakentaa esimerkiksi pienen näyttelyn päiväkotiin tai koulun luokkahuoneeseen. Lue lisää globaalikasvatuksen sivulta.
 

Katsomuskasvatuskoulutus

Tarjoamme tietoa ja työvälineitä henkilöstön ja yksikön katsomuskasvatuksen kehittämiseen. Koko seurakunnan varhaiskasvatuksen yhteistyön koulutus toteutetaan suunnitellusti aina maaliskussa, jonne kutsutaan päiväkotien yhteistyöhenkilöt. Aluekohtaisia koulutuksia voidaan toteuttaa myös kunkin yksikön tarpeiden mukaan joko tiimi-, yksikkö- tai aluekohtaisena koulutuksena. Koulutus voidaan toteuttaa tiimipalaverissa, aamupäivä- tai iltapäiväkoulutuksena tai kouluttaja voi osallistua yksikön kehittämispäivään. Koulutus on mahdollista pitää myös seurakunnan tiloissa. Katsomuskasvatuskoulutuksesta voit olla yhteydessä sähköpostitse varhaiskasvatuksen ohjaajiin tai varhaiskasvatuksen asiantuntijaan.
 

Kriisiyhteistyö

(4. kori kasvu ja hyvinvointi)

Seurakunnan työntekijään voi olla yhteydessä surun tai muun kriisin kohdatessa. Yhdessä voidaan etsiä keinoja, joilla esim. surua tai pelkoa käsitellään työyhteisössä tai lapsiryhmässä. 
Kriisityön sivulta voit lukea lisää yhteistyöstä.

 

Yhteystiedot alueen työntekijöihin löydät Yhteistyö varhaiskasvatuksessa etusivultamme.

YouTube-video

Video joulusta. (3. kori uskonnollinen tilaisuus)

YouTube-video

Video pyhäinpäivästä. (1. kori yleissivistävä opetus)