Jyväskylän seurakunnan saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee sivustoja jyvaskylanseurakunta.fi, jyvaskylanseurakunta.fi/nuoretLinkki avautuu uudessa välilehdessä, jyvaskylanseurakunta.fi/oppilaitospappiLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja jyvaskylanseurakunta.fi/lehtisaarenkesakotiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Jyväskylän seurakunta pyrkii takaamaan digitaalisen saavutettavuuden yhdenvertaisesti kaikille. Parannamme käyttäjäkokemusta jatkuvasti ja sovellamme lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019)Linkki avautuu uudessa välilehdessä.

Verkkosivuston saavutettavuuden tila

Sivustot täyttävät verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 A- ja AA-tasot osittain.

Verkkosivuston ei-saavutettava sisältö

Käyttäjät saattavat edelleen kohdata sivustolla joitakin ongelmia. Seuraavassa on kuvaus tunnetuista saavutettavuusongelmista. Korjaamme havaittuja puutteita mahdollisimman pian. Jos huomaat sivustolla ongelman, joka ei ole luettelossa, ota meihin yhteyttä.

Jäljempänä mainittu sisältö ei ole saavutettavissa seuraavista syistä:

1. Verkkosivusto ei ole vielä kaikilta osin saavutettavuusvaatimusten mukainen

Seurakuntalehti Henki&elämä

Seurakuntalehden valikoituja osioita pystyy lukemaan pelkällä ruudunlukijalla tai näppäimistöllä Lehteri-palvelussa. Näköisversiossa sijaitsevat puuttuvat osiot eivät kuitenkaan ole saavutettavia pelkällä ruudunlukijalla tai näppäimistöllä. (WCAG 2.1.1)

Puutteelliset otsikkomerkinnät

Sivuillamme on puutteita otsikoiden merkitsemisessä: sivuillamme on useampia pääotsikoita ja joitain otsikkotasoja hypätään yli. Joitain otsikkoja on merkitty vain visuaalisesti ja sivuilla saattaa olla tyhjiä otsikkomerkintöjä vailla sisältöä. (WCAG 1.3.1)

Tekstivastineet

Sivuillamme on jonkin verran kuvia, joilla ei ole kuvaavaa tekstivastinetta. (WCAG 1.1.1, 1.4.5) 

Teksti kuvassa

Joissain kuvissa on tekstiä, jota ei ole tarjolla saavutettavassa muodossa. (WCAG 1.1.1)

Linkkien tarkoitus

Sivuillamme on joitain ulkoisia linkkejä, joista puuttuu joko visuaalinen nuolikuvake tai ulkoisen linkin ohjelmallinen merkintä. (WCAG 1.1.1, 2.4.4, 3.2.4)

Kontrastit

Kontrasteissa on useampia puutteita. (WCAG 1.4.3, 1.4.11)

Linkkien johdonmukaisuus

Linkit ovat sivuillamme yleensä oransseja, mutta joillain sivuilla on myös sinisiä linkkejä. (WCAG 3.2.4)

Liitetiedostolinkit

Kaikissa liitetiedostoja lataavissa linkeissä ei ole merkintää tiedoston latauksesta. (WCAG 1.3.1, 2.4.4, 3.2.4)

Taulukot

Sivuillamme on taulukoita, joiden ohjelmallisissa merkinnöissä on puutteita. (WCAG 1.3.1)

Asiakirjat (PDF, Word, Powerpoint, Excel)

Sivuillamme olevat asiakirjat eivät kaikilta osin ole saavutettavia. Esimerkiksi PDF-tiedostoista puuttuu otsikoiden, taulukoiden ja listojen merkintöjä ja niiden lukujärjestys ruudunlukuohjelmalla voi poiketa visuaalisesta. Mikäli huomaat puutteen, ilmoitathan siitä meille. Voit pyytää asiakirjojen sisältämiä tietoja viestinnältä (viestinnän yhteystiedot). (WCAG 1.1.1, 1.3.1, 1.3.2) 

Kielimääritykset

Sivuillamme on myös englanninkielisiä osuuksia. Niitä ei ole merkitty siten, että ruudunlukuohjelma osaisi lukea niitä oikealla ääntämyksellä. (WCAG 3.1.2)

Facebook-kehykset

Sivuillamme on Facebook-kehyksiä, joista pelkällä näppäimistöllä edeten on hankalaa päästä ohi. Pyrimme lisäämään näiden yhteyteen hyppylinkkejä. (WCAG 2.1.2)

Videot

Videoidemme sisältö ei aina ole ymmärrettävissä pelkästään kuuntelemalla ääniraitaa, eikä niillä myöskään ole tällä hetkellä kuvailutulkkausta. Osassa videoista on tekstitys, mutta ei kaikissa. Sivustollamme olevat videot, jotka on julkaistu 23.9.2020 jälkeen, pyritään resurssien mukaan tekstittämään. Ennen 23.9.2020 julkaistuja videoita ei jälkeenpäin tekstitetä, koska ne eivät kuulu lain piiriin. (WCAG 1.2.1, 1.2.2, 1.2.5)

Visuaaliset korostukset

Sivuillamme korostetaan jonkin verran tekstin osia vain visuaalisesti värilaatikoin. Tämä tieto ei välity ruudunlukijalle. Pyrimme korostamaan tärkeää tietoa myös otsikoinnilla, sijoittelulla ja sanallisesti. (WCAG 1.3.1)

HTML-koodin laatu

Sivun HTML-koodin laadussa on puutteita. (WCAG 4.1.1)

Erillissivustojen saavutettavuuspuutteet (Nuoret, Oppilaitospappi, Lehtisaari)

Erillissivustoilla on pitkälti samat saavutettavuuspuutteet kuin pääsivullakin. Tämän lisäksi on joitain muitakin puutteita:

 • Sivuilla on linkkejä, jotka lataavat pdf-tiedoston, mutta tätä ei aina linkissä kerrota.
  WCAG 2.4.4
 • Lehtisaaren Historia-sivun tiedostot ovat vanhoja lehtileikkeitä, jotka on julkaistu sivuillamme ennen 23.9.2018, joten ne eivät kuulu saavutettavuuslain piiriin. Niiden sisältö on tulkittu automaattisesti, joten niitä voi olla vaikea lukea ruudunlukijalla.
  WCAG 1.1.1
 • Erillissivuilla on päävalikon lisäksi erillinen valikko, joka vastaa pääsivuston päävalikon mobiiliversiota. Tämän valikon elementit sotkeutuvat paikoittain lukujärjestykseen.
  WCAG 2.4.3
 • Evästeasetukset-painikkeessa ei ole näkyvää kohdistusindikaattoria.
  WCAG 2.4.7

Julkaisujärjestelmän saavutettavuuspuutteet

Sivustomme pohjautuu Lukkari-järjestelmään. Siinä on havaittu seuraavia saavutettavuuspuutteita. Näitä puutteita korjataan mahdollisimman pian.

 • Tapahtumat-sivun Ilmoittaudu-listan elementtejä ei pysty lainkaan lukemaan ruudunlukijalla. Tapahtumahaussa on myös useita puutteita näppäimistö- ja ruudunlukijakäytön osalta.
  WCAG 1.1.1, 1.3.1, 2.1.1, 2.4.3, 3.3.2, 4.1.2, 4.1.3
 • Hakutulosten järjestysvalikon toimintalogiikka on hankala hahmottaa ruudunlukijalla, ja valintavaihtoehdot ovat vaikeaselkoisia.
  WCAG 1.3.1, 3.3.2
 • Otsikoiden merkkauksessa on puutteita
  WCAG 1.3.1
 • Sivustolla on joitain hyppylinkkejä, joiden teksti ei tule näkyviin saadessaan näppäimistökohdistuksen.
  WCAG 2.4.1
 • Ruudunlukija ei pysty kertomaan, mikä valikko on auki ja mikä valinta on aktiivinen päävalikossa.
  WCAG 1.3.1, 2.4.4
 • Sivuvalikko puuttuu joiltain alasivuilta.
  WCAG 3.2.3
 • Kotisivun linkki on nimetty eri tavoin ylätunnisteessa ja päävalikossa. Logolinkin saavutettava nimi ei vastaa linkin näkyvää tekstiä, mikä vaikeuttaa puheohjausta.
  WCAG 2.4.4, 2.5.3
 • Päävalikon tekstit eivät erotu riittävästi taustastaan.
  WCAG 1.4.3
 • Kapealla näytöllä, kuten matkapuhelimella, päävalikossa on puutteita näppäimistöllä ja ruudunlukuohjelmalla: alavalikkoja ei voi ohittaa, joten on mentävä jokaisen alavalikon kohteen kautta päästäkseen seuraavaan päävalikon kohteeseen. Valinnat on myös nimetty epäselvästi.
  WCAG 2.4.3, 2.4.4, 4.1.2
 • Kuvakarusellia ei saa pysäytetty, ja karusellin kohteita ei lueta ruudunlukijalla.
  WCAG 1.3.1, 2.2.2
 • Kuvakarusellin ohjauspainikkeet on nimetty vain englanniksi.
  WCAG 1.1.1, 2.4.6
 • Lomakkeissa, kuten esirukouspyyntö ja palautelomake, pakollisia kenttiä ei ole merkitty siten, että ne erottuisivat ruudunlukuohjelmalla. Virheilmoituksia ei myöskään ole määritelty oikein eikä yhdistetty puutteellisiin lomakekenttiin.
  WCAG 1.3.1, 1.4.11, 3.3.1, 3.3.2, 4.1.3
 • Tekstivälistysten muuttaminen saattaa peittää hyvin lyhyitä tekstin pätkiä tekstien lainauksissa.
  WCAG 1.4.12
 • Näppäimistökohdistus katoaa näkyvistä esimerkiksi kuvakarusellin vaiheindikaattorissa. Kohdistusindikaattorit ovat muutenkin usein ohuita, ja niiden kontrasti taustaan nähden on liian matala.
  WCAG 1.4.11, 2.4.7         
 • Henkilöiden yhteystietojen kopiointiin tehty linkki ei toimi ruudunlukuohjelmalla.
  WCAG 4.1.2
 • Upotetun sisällön nimeämisessä on puutteita.
  WCAG 1.3.1, 2.4.1, 4.1.2
 • Kuvan katselutilaa ei pysty sulkea, eikä sulkemisruksiin pääse pelkällä näppäimistöllä tai ruudunlukijalla.
  WCAG 2.4.3

2. Kohtuuton rasite

Seurakunnallamme ei tällä hetkellä ole resursseja tehdä kuvailutulkkauksia videoille. Pyrimme kuitenkin luomaan jatkossa videoita niin, että niistä välittyy sama tieto myös pelkästä ääniraidasta, ja että kuvaraita välittää myös tarvittavan tiedon ilman ääniraitaa. Tekstityksiä lisäämme koko ajan ja esimerkiksi jumalanpalvelusten tallenteisiin pyrimme saamaan resurssien mukaan tekstitykset.

3. Ei kuulu lainsäädännön piiriin

Asiakirjat (Pdf, Word, Powerpoint, Excel)

Liitetiedostot, jotka on julkaistu ennen 23.9.2018, eivät kuulu lain soveltamisalaan, eivätkä välttämättä ole saavutettavia. Voit pyytää asiakirjojen sisältämiä tietoja viestinnältä (viestinnän yhteystiedot). (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 17 §)

Kartat

Sivustolla on esitetty joitain tietoja karttanäkymän avulla. Karttojen avulla esitettävä opastava informaatio tarjotaan sivustolla saavutettavassa muodossa tekstinä. Kartat, joita ei ole tarkoitettu navigaatiokäyttöön eivät kuulu lainsäädännön piiriin. (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 3 §)

Videot

Sivustollamme on videoita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020. Niissä ei ole kuvailutulkkausta ja osasta puuttuu myös tekstitys. (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 17 §)

Äänitallenteet

Sivustollamme ei ole äänitallenteita, vaan ainoastaan suoraa äänilähetystä, kuten Korpilahden alueseurakunnan jumalanpalvelukset. Laki koskee vain tallenteita. (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 17 §)

Arkistoitu verkkosisältö

Sivustolla on verkkosisältöä, joka on arkistoitu ennen 23.9.2019, kuten Henki & elämä-lehden aiemmat vuosikerrat, eivätkä ne kuulu lain soveltamisalaan. (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 17 §)

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme?

Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi. Otamme mielellämme vastaan palautetta tämän sivuston saavutettavuudesta. Voit ottaa meihin yhteyttä seuraavilla tavoilla:

Sivuston julkaisujärjestelmästä ja sen teknisestä saavutettavuudesta vastaa Kirkkohallitus/Kirkon viestintä. Mikäli haluat antaa palautetta julkaisujärjestelmän saavutettavuudesta Kirkon viestintään, voit käyttää samaa palautelomaketta:

Anna saavutettavuuspalautetta tällä lomakkeellaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Vastaamme palautteeseesi kahden viikon kuluessa. 

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille, sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen vastaukseemme tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (AVI): AVI:n ohjeet, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Saavutettavuuden valvonnan yksikkö: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

●    saavutettavuusvaatimukset.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä
●    saavutettavuus@avi.fi 
●    Puhelin (vaihde): 0295 016 000
●    AVI:n ohjeet, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitelläänLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Toimet saavutettavuuden tukemiseksi

Työn alla

Yhteensopivuus selainten kanssa

Verkkosivustomme on suunniteltu yhteensopivaksi seuraavien selainten kanssa:

 • Edge (Windows), uusin versio
 • Chrome (Windows, Mac), uusin versio
 • Firefox (Windows, Mac), uusin versio
 • Safari (Mac), uusin versio

Tekniikat

Tämän verkkosivuston saavutettavuus riippuu seuraavien tekniikoiden toimivuudesta:

 • HTML
 • WAI-ARIA
 • CSS
 • Javascript

Päiväys

Tämä saavutettavuusseloste on luotu 26.9.2020. Sitä on päivitetty viimeksi 26.3.2024.