Uutislistaukseen

Pakolaistulva virtaa rahattomaan Kreikkaan

Tänä vuonna Kreikkaan on tullut jo liki 70 000 pakolaista. Ateenassa toimii Auttavat kädet –järjestö. Jyväskyläläiset Liisa ja Mikko Puhalainen työskentelevät järjestön avustuskeskuksessa.

 

Tänä vuonna Kreikkaan on tullut jo liki 70 000 pakolaista. Ateenassa toimii Auttavat kädet –järjestö. Jyväskyläläiset Liisa ja Mikko Puhalainen työskentelevät järjestön avustuskeskuksessa. Keskuksen työntekijät tapaavat viikoittain 500 pakolaista.

Kreikka. Tuo rahansa hupuloinut maa, jossa kierretään veroja ja joka jättää miljardivelkansa maksamatta.
Kreikka. Tuo maa, johon on tänä vuonna rantautunut jo 68 000 pakolaista Keski-Aasiasta, Eritreasta, Nigeriasta – ja ennen kaikkea Syyriasta. Se merkitsee noin kolmeasataa uutta pakolaista päivässä.
Pakolaisten tulva on kasvanut vuosi vuodelta, kun levottomuudet Lähi-idässä ovat arabikevään jälkeen lisääntyneet.


Auttavat kädet Jyväskylästä

Jyväskyläläiset Liisa ja Mikko Puhalainen työskentelevät Heria Voithias –järjestön avustuskeskuksessa.
Keskus sijaitsee aivan Ateenan sydämessä  ja Heria Voithias tarkoittaa auttavia käsiä.
Järjestön työ tavoittaa viikoittain satoja maahanmuuttajia, jotka ovat tulleet jo omissa talousvaikeuksissaan kiehuvaan Kreikkaan. Avustuskeskuksen tapaamat pakolaiset ovat tulleet pääasiassa Keski-Aasiasta ja puhuvat farsia, joka on Puhalaisilla hallussa.
- Olen kuullut Ateenassa vain vähän soraääniä siitä, että pakolaiset ovat tulleet ennestäänkin köyhään maahan. Eivätkä tapaamamme pakolaiset ole juuri kertoneet, että olisivat kohdanneet väkivaltaa, Liisa Puhalainen kertoo.
Äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto –puolue ja sen kannattajat ovat syyllistyneet pahoinpitelyihin, mutta nyt sen suosio on vähentynyt ja väkivallanteot ovat vähentyneet, kun puolueen johtohahmoja on syytetty rikoksista.

Avustuskeskuksessa ihminen tulee kohdatuksi

Auttavat kädet –keskuksessa on joka viikonpäivälle oma teemansa. Maanantaina sen työntekijät jakavat vaateavustuksia, tiistaina on perheiden ruokapäivä, keskiviikkona suihkupäivä ja ateria naisille ja lapsille, torstaina keskuksen työntekijät voivat käydä tapaamassa pakolaisia muun muassa sairaaloissa tai vankilassa tai puistoissa, joissa he oleskelevat. Perjantaina on teetarjoilu, joka on avoin kaikille. Lapsille on ohjelmaa kuten askartelu- ja leikkituokioita tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin; halukkaat jäävät myös kuuntelemaan raamatunkertomuksia, niin lapset kuin aikuiset.
Teemapäiviin ei voi osallistua kuka tahansa suoraan kadulta, vaan keskus jakaa niihin ”pääsylippuja”; tulijoita olisi muuten liikaa.
-Vuosituhannen alussa tiloissa saattoi käydä jopa toista tuhatta pakolaista päivässä, minkä vuoksi järjestö päätyi kutsulippukäytäntöön, Liisa Puhalainen kertoo.
Vuoden aikana noin puolet vakiokävijöistä vaihtuu.
- Kävijät kiittelevät sitä, että me tiedämme heidät nimeltä, tunnemme heidän taustansa. Kohtaamme heidät, emme vain anna ruokaa.
Turvapaikanhakijat tulevat nykyään pääasiassa Turkin kautta, josta he suuntaavat ensin pienillä kumiveneillä kuuluisille turistisaarille kuten Rhodokselle ja Kosille. Sieltä viranomaisten rekisteröinnin jälkeen heidät viedään Ateenaan, jossa he joutuvat odottamaan mahdollisesti vuosiakin turvapaikanhakemuksen käsittelyä.
- Nyt on syntynyt hyväntekeväisyysturismia: ihmiset matkustavat noille saarille auttamaan pakolaisia ja vievät heille vaatteita.

Kaupan kassalla voi auttaa vähävaraisia

Puhalaisen perhe – vanhemmat ja kolme lasta – ovat olleet Ateenassa kaksi vuotta. Kreikan talous on noiden vuosien aikana kurjistunut entisestään. Järjestön toimitiloja vastapäätä on sosiaalipuisto, jossa Ateenan kaupunki ja ortodoksinen kirkko jakavat päivittäin avustuksia köyhille kreikkalaisille – kunhan he esittävät asiakirjat siitä, että ovat avun tarpeessa.
- Puisto antaa avustuksia myös pakolaisille, papereita kyselemättä. Klo 11 on kreikkalaisten vuoro, kahtena muuna jakovuorona pääosa avunsaajista on pakolaisia.
Lähettyvillä on myös vähävaraisille tarkoitettu kauppa, josta he saavat hakea ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita.
- Monissa kaupoissa on kassan vieressä tavarakori, johon asiakkaat voivat laittaa lahjoituksia; he ostavat kaupasta esimerkiksi oliiviöljypullon ja laittavat sen avustuskoriin. Lahjoitukset viedään vähävaraisten kauppaan. Kirpputorit ovat ilmestyneet katukuvaan, aiemmin niitä ei ole näkynyt, Puhalainen kertoo.
Nuorisotyöttömyys on 60 prosenttia, ja valtion työntekijöiden palkkoja on pudotettu roimasti. Myös eläkkeet ovat pudonneet puoleen. Kreikassa ei ole kansalaisuusperusteista sosiaaliturvaa, vaan turva on sidoksissa työpaikkaan. 
- Muutaman kuukauden mittainen työttömyyskorvaus on tosi pieni. 

Pastori muistuttaa verojen maksusta

Liisa Puhalainen suree hatarien turvaverkojen läpi pudonneiden kreikkalaisten kohtaloa. Toisaalta hän ymmärtää niitäkin, joiden mielestä valtio on itse sössinyt asiansa. Esimerkiksi verojen maksaminen ei ole korkeassa kurssissa.
Puhalaisen perhekin on törmännyt lukuisia kertoja kaupankäyntiin, jossa tuotteen tai palvelun saisi halvemmalla, jos sen hankkisi ilman kuittia. Sekä tilanteisiin, joissa palvelu olisi huomattavasti nopeampaa, jos voisi sujauttaa virkailijan tai myyjän taskuun pienen ruskean kirjekuoren. Byrokratian rattaissakin saa pyöriä – kuten Puhalaiset, joiden piti tehdä toistakymmentä eri käyntiä virastoissa ja poliisilla, lähettää lukuisia sähköposteja ja soittaa monta puhelua sekä viedä 103 eri paperia, jotta he saivat EU-kansalaisen rekisteröintitodistuksen käteensä.
- Eräässä kirkossa papin saarna käsitteli pelkästään sitä, että maksakaa veronne. Hän muistutti seurakuntalaisia Jeesuksen kehotuksesta antaa keisarille mikä keisarin on, ja näytti kuvia esimerkiksi kouluista ja teistä, jotka on rakennettu verotuotoilla. Että eivät ne rahat mihinkään pohjattomaan säkkiin mene vaan yhteiseksi hyväksi.

Auttavat kädet on yksityinen kreikkalainen avustusjärjestö  Se saa avustuksia muun muassa Kreikan evankelisilta kirkoilta, yksityisiltä kreikkalaisilta,  USA:n kirkoilta ja Satamaseurakunnalta Suomesta. Puhalaisen perhe on järjestön töissä Lähetysjärjestö Kylväjän kautta ja Jyväskylän seurakunnan nimikkolähettinä.

Liisa Puhalainen on mukana Vesalassa naisten saunaillassa tiistaina 14.7. Lähtö saunailtaan klo 18 Keskusseurakuntatalolta, Yliopistonkatu 12.                           

 

Wed Jul 08 08:16:24 EEST 2015