Uutislistaukseen

Jyväskylän Pääsiäinen -taidefestivaali alkaa palmusunnuntaina 10.4.

Uspenskin katedraalikuoro

Uspenskin katedraalikuoro, kuvaaja: Laura Karlin

Jyväskylän Pääsiäinen -taidefestivaalin avauspäivänä palmusunnuntaina 10.4. kello 18 Taulumäen kirkossa kuullaan helsinkiläisen Uspenskin katedraalikuoron esittämä mystisen upea Strastnaja Sedmitsa (Piinaviikko).    

Venäjänjuutalainen Maximilian Steinberg (1883–1946) sävelsi teoksen 1920-luvun vallankumouksen melskeessä, eikä sitä saanut aikanaan Neuvosto-Venäjällä esittää. Vuosikymmeniä unohduksissa uinunut teos tuotiin uudelleen esiin vasta 2000-luvulla, ja Suomessa se on kuultu ensimmäisen kerran keväällä 2018. Pääsiäistä edeltävän hiljaisen viikon itsetutkiskelun välineenä teosharvinaisuus kuuluu Gretshaninovin ja Rahmaninovin suurten sävellysten rinnalle.  

Uspenskin katedraalikuoron konsertti on maksuton, vapaaehtoinen 10 euron käsiohjelmamaksu ohjataan Kirkon Ulkomaanavun työhön Ukrainan pakolaisten avustamiseksi. Festivaalin maksuttomaan ohjelmaan kuuluu myös valikoima muita pääsiäisajan konsertteja, tanssiesitys ja liiketyöpajoja Kuokkalan kirkossa sekä taidenäyttely Kaupunginkirkossa. Lisäksi ohjelmistossa on viisi maksullista konserttia. 

Kirkkojen ulkopuolella taidefestivaali näkyy erityisesti kaupungin alakoulujen kanssa toteutettavan hyväntuulisen ympäristötaidetempauksen muodossa.  

Seurakunta haastoi syksyllä 2021 kaikki Jyväskylän alakoululuokat keräämään luonnosta kiviä ja maalaamaan niistä talven aikana kivisiä lintuja. Mukaan ilmoittautui 16 koulua ja lähes 1000 nuorta kivilintumaalaria eri puolilta kaupunkia. Pääsiäisen aikaan värikkäät kivitiput viedään eri puolille Jyväskylää yllätykseksi ohikulkijoille.  

– Koko festivaalin tavoite on tuoda seurakuntalaisille ja kaikille jyväskyläläisille iloa, voimaa ja monenlaisia mahdollisuuksia kokea ja pohtia elämän perustavia teemoja, kertoo tapahtumaa koordinoiva musiikin asiantuntija Maria Salmela Jyväskylän seurakunnasta.  

– Kristillisen pääsiäisen sanoma kumpuaa suuresta surusta ja ahdistuksesta, mutta vielä suuremmasta ilosta ja toivosta. Tässä samassa maisemassa elämme tänäänkin, ja tätä haluamme seurakuntana pitää esillä.  

10.–18.4. järjestettävän tapahtuman koko ohjelma ja lisätiedot löytyvät osoitteesta jyvaskylanseurakunta.fi. Festivaali on osa Jyväskylän seurakunnan pääsiäisajan tapahtumia. Seurakunnan tapahtumissa ei ole tällä hetkellä voimassa olevia koronapandemiaan liittyviä kokoontumisrajoituksia. Terveysturvallisuus huomioidaan maskisuosituksen, hyvän käsihygienian ja turvavälien kautta.  

4.4.2022 13.53