Uutislistaukseen

Suomi.fi:n uusi opas ohjaa läpi läheisen kuoleman jälkeisen byrokratiaviidakon – Kirkkohallitus mukana yhteistyössä

Suomi.fin uusi Läheisen kuolema -opas ohjaa ihmisiä läheisen kuollessa eteenpäin askel kerrallaan. Oppaan sisällön tuottamiseen on osallistunut laaja joukko viranomaisia, järjestöjä ja muita toimijoita. Kirkkohallitus on yksi oppaan sisällöntuottajista. Opas on verkossa.

Oppaan alussa esitetään muutama kartoittava kysymys, joiden avulla oppaan sisältö vastaa tarkemmin henkilön tilanteeseen. 

”Oppaan suunnittelussa kaiken keskiössä on ollut surun keskellä olevan ihmisen tilanteen ymmärtäminen ja auttaminen. Opas tarjoaa kattavasti tietoa ja palveluita selkeästi jäsenneltynä”, kertoo johtava asiantuntija Anu Strömberg Digi- ja väestötietovirastosta.
   
Mitä tapahtuu läheiseni kuoltua? Millaisia asiakirjoja tarvitsen asioiden hoitamisesta varten?  Mitä pitää tehdä, jos läheinen kuolee ulkomailla tai hän on toisen maan kansalainen? Mille tahoille minun pitää ilmoittaa kuolemasta itse? Miten hautajaiset järjestetään? Miten hoidan vainajan pankkitilit, laskut, postit, sopimukset ja sosiaalisen median tilit? Miten järjestän perunkirjoituksen ja perinnönjaon?  Miten haen perhe-eläkettä, vakuutuskorvauksia ja tukia.

Esimerkiksi näihin kysymyksiin oppaassa vastataan.
  
”Kirkko on ollut mukana ohjeen laadinnassa osana laajaa yhteistyöverkostoa. On ollut hienoa huomata, kuinka monet näkevät läheisensä menettäneen henkilön tukemisen ja auttamisen tärkeäksi tehtäväksi. Kuolemantapauksen yhteydessä läheisensä menettänyt ja kirkon eri toiminnot sekä työntekijät kohtaavat useita kertoja. Tarjoamme tukea ja käytännön asioita: keskusteluapua sitä kaipaaville, hautapaikka, hautajaisjärjestelyt, mahdollinen siunaustilaisuus, muistotilaisuus, haudan hoito jne. Tässä oppaassa on kerätty yhteen paljon hyvää tukea haastavaan tilanteeseen”, toteaa rekisterijohtaja Tuomo Kahenvirta Kirkkohallituksesta. 

Oppaan ovat toteuttaneet yhteistyössä Asianajajaliitto, Digi- ja väestötietovirasto, Eläketurvakeskus, Kela, Kirkkohallitus, Maanmittauslaitos, Nuoret Lesket ry, Oikeusministeriö, Poliisi, Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry, Surevan kohtaaminen -toiminta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Ulkoministeriö, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE ja Verohallinto.        

Tutustu Suomi.fin Läheisen kuolema -oppaaseen:  

Suomeksi: suomi.fi/oppaat/laheisen-kuolemaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Ruotsiksi: suomi.fi/guider/nar-en-narstaende-avliderLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Englanniksi: suomi.fi/guides/death-of-a-close-family-memberLinkki avautuu uudessa välilehdessä

16.5.2023 14.33