Uutislistaukseen

Kuusijuhlaperinne tuli Suomeen Saksasta

Kuusijuhlaperinne rantautui Suomen kouluihinSaksasta Jyväskylän seminaarin kautta.  Jyväskylän yliopiston lehtori Erja Kosonen kertoo, millaiset sen reitit olivat.

Seuraavaa Palokan Pelimannitalon Nuottiavain-tilaisuutta vietetään jouluisissa merkeissä maanantaina 5.12. klo 14 alkaen. Tuolloin Jyväskylän yliopiston lehtori Erja Kosonen kertoo kuusijuhlaperinteen rantautumisesta Saksasta Jyväskylän seminaarin kautta Suomen kouluihin. Tilaisuudessa lauletaan ainakin 1800-luvun ja myös uudempia joululauluja. Lauluja säestää Karin parhaat -yhtye ja solistina ja esilaulajana toimii diplomilaulaja Kalle Kinnunen. Tilaisuudessa vierailee myös laulava joulupukki. Kyseessä  on siis eräänlainen pikkujoulu, jonne isovanhemmatkin lastenlapsineen ovat tervetulleita. Tapahtuman juontaa Markku Saarinen.

Tilaisuuden jälkeen on mahdollisuus tutusta Pelimannitalon yläkerrassa sijaitsevaan Suomen kantelemuseoon klo 16–18.

Nuottiavain-tilaisuuksia järjestetään Pelimannitalolla kerran kuukaudessa. Toiminnan keskipisteessä on Palokan Pelimannitalo ja musiikki sekä siihen liittyvät toimijat, kuten säveltäjät, kapellimestari ja muusikot. Tarkoituksena on saada polku Pelimannitalolle pysymään avoimena kaikelle kansalle myös viikolla ja päiväsaikaan. Tällä hetkellä valtaosa Palokan Pelimannitalon toiminnasta, kuten konsertit, teatteriesitykset ja yksityistilaisuudet tapahtuvat viikonloppuisin ja iltaisin. Nuottiavain-tilaisuuksien tavoitteena on myös esitellä Suomen ainoaa kantelemuseota, luoda henkilökohtaisia kontakteja vanhoihin ystäviin ja musiikista kiinnostuneisiin, järjestää soitinesittelyitä sekä tarjota foorumi aloitteleville muusikoille. Mukaan siis otetaan mielellään myös nuoria esiintyjiä. Nuottiavain-tilaisuudet järjestää Nuottiavain-yhteisö, Jyväskylän Kansanmusiikkiyhdistys ry sekä Palokan Pelimannitalo.

30.11.2016 16.17