Uutislistaukseen

Äitiyspakkaus ja terveystarkastukset pelastavat äitejä Nepalissa

Suomen Lähetysseuran tuella ultraäänitutkimus ja äitiyspakkaus kuuluvat nyt nepalilaisäitien sanavarastoon.
1658943_sapana 2_L.jpg


Sapana Shresthan hellä katse laskeutuu isoäidin käsivarsilla lepäävään nyyttiin, joka on kääritty lämpimään huopaan. Nyytti - Sapanan esikoispoika - syntyi kahdeksan päivää sitten. Vauvan isoäiti asuu samassa taloudessa ja auttaa vauvan hoitamisessa ja kotitöissä. Poikavauva avaa silmiään, mutta sulkee ne taas. Äiti ja isoäiti katsovat häntä ylpeinä. Vauvan isäkin on tulossa kohta kotiin. Hän työskentelee pienessä moottoripyöriä myyvässä kaupassa.
”Vauva on nukkunut nyt paremmin, kun maitoa alkoi tulla”, Sapana kertoo.
Nepalin maaseudulla on yhä yleistä, että naiset synnyttävät kotona. Yksipuolinen ravinto ja huono hygienia aiheuttavat monia tauetja ja puutostiloja. Monet lapset ovat aliravittuja.
Sapana pääsi synnyttämään sairaalaan ja on siitä onnellinen. Vauva syntyi alateitse ja kaikki meni hyvin. Tosin kipulääkkeitä ei ole sairaalassa saatavilla.
”Vauva syntyi yöllä. Olin seuraavan päivän ja yön sairaalassa ja sitten kävelin takaisin kotiin.”
Suomen Lähetysseuran tuella Sapana pääsi koko raskautensa ajan säännöllisiin terveystarkastuksiin. Lähetysseuran Shanti-Nepal -kehitysyhteistyökumppani parantaa erityisesti syrjittyjen ihmisten terveyspalveluja. Tavoitteena on, että vähemmistöyhteisöjen terveyteen liittyvät olosuhteet paranevat, hygieniataso paranee ja tietämys ravinnosta ja äiti-lapsi-terveydestä kasvaa.
”Pääsin terveystarkastuksiin melkein raskauden alusta alkaen. Kävin tarkastuksessa kerran kuukaudessa ja synnytyksen lähestyessä kaksi kertaa kuussa.”  Rutiinitarkastusten lisäksi Sapana pääsi kaksi kertaa ultraäänitutkimukseen raskauden aikana.
Äitejä houkutellaan sairaalaan synnyttämään
Lähetysseuran tuella yhteistyötä ja tiedonkulkua Nepalin valtion ja Chapagaunin terveyskeskuksen välillä on tehostettu. Nepalin valtio on vastikään alkanut palkita rahallisesti äitejä, jotka tulevat synnyttämään sairaalaan. Korvaus on noin 10 euroa. Saadakseen sen naisten täytyy käydä säännöllisissä terveystarkastuksissa raskauden aikana. Lisäksi perheet joissa on vastasyntynyt vauva voivat saada vauvan vaatteita ja muita tarvikkeita sisältävän äitiyspakkauksen.
”Oli hienoa kuulla sairaalan kautta näistä eduista”, Sapana toteaa.
Sapana on käynyt jo kerran tarkastuksessa vauvan kanssa synnytyksen jälkeen. ”Sain sairaalasta vauvalle rokotuskortin, ja samaan korttiin merkitään myös vauvan painon kehittyminen”, Sapana kertoo.
”Vauvan kasvaessa seurataan hänen kasvuaan ja voimme huomata, jos kasvu tai kehitys ei suju normaalisti.”
Isoäiti Tsirinami Shrestha esittelee vauvan rokotuskorttia. ”On hienoa, että on kortti, jonka avulla lapsen kehitystä seurataan. Olen iloinen miniäni ja pojanpoikani puolesta, että nämä palvelut ovat heidän ulottuvillaan.”        
(Anni Takko/Suomen Lähetysseura)   

 

Onni on äitiyspakkaus

Suomen Lähetysseuran eettisiin Onnen Lahjoihin on lisätty uusi Äitiyspakkaus-lahja. Lahjalla tuetaan Suomen Lähetysseuran paikallisten kumppaneiden työtä äitien ja lasten parissa kehitysmaissa.
”Lähetysseuran Äitiyspakkaus-lahja tarjoaa koulutusta ja tukea erityisesti nuorille äideille. Tuella äidit pääsevät neuvolaan, josta saavat apua ja neuvoja. Lisäksi Lähetysseuran kumppani jakaa äideille ja pienokaisille vilttejä ja ruoka-apua tarvittaessa”, Lähetysseuran Onnen Lahjat -koordinaattori Raita Huhta selittää.
Suomessa äitiysavustus tuli vähävaraisten äitien saataville vuonna 1937. Taustalla oli huoli vähenevästä syntyvyydestä ja suuresta lapsikuolleisuudesta. Kaikkien äitien saataville äitiysavustus tuli vuonna 1949.
”On aika, että myös kehitysmaiden äidit saavat tasavertaisesti tukea uuden elämän edessä”, Huhta sanoo.

Kurkista, millainen on Onnenlahja eli äitiyspakkaus Nepaliin.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

6.5.2015 13.36