Uutislistaukseen

Tukinainen auttaa raiskauksen uhreja ja purkaa tabuja

Tukinaisen psykologit Katja-Mari Ottelin ja Sanna Virsu auttavat seksuaalista väkivaltaa kohdanneita saamaan itsekunnioituksensa takaisin. Tukinainen on Yhteisvastuukeräyksen kohde Jyväskylässä.

 

Seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuminen syö luottamuksen tunnetta ja saattaa näkyä myös fyysisinä oireina, esimerkiksi epämääräisinä kipuina tai tulehdustiloina. Jo peiliin katsominen saattaa aiheuttaa itseinhoa, ja raiskatun voi olla vaikea olla läsnä omassa kehossaan.
Moni kantaa syyllisyyttä ja häpeää ja miettii, olisiko voinut välttää tapahtuneen.
- Me autamme häntä kyseenalaistamaan tuon ajattelukulun. Korostamme, että sinulle on tehty pahaa, sinä olet rikoksen uhri etkä syyllinen, Katja-Mari Ottelin ja Sanna Virsu sanovat.
Seksuaalinen väkivalta on monelle vaiettu salaisuus, joka voi olla painettu syvälle vuosikymmenien kerrostumien alle. Raiskauskriisikeskus Tukinainen Linkki avautuu uudessa välilehdessätarjoaa tukea yli 15-vuotiaille. Vanhimmat kävijät ovat tähän mennessä olleet noin 80-vuotiaita. Väkivallanteko voi olla tuore – tai hyvinkin vanha tapaus.
- Väkivallanteosta on voinut kulua aikaa neljäkymmentä vuotta, ja nyt sen kokeneet ovat valmiita puhumaan esimerkiksi lapsena koetusta seksuaalisesta väkivallasta.

Turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen näkyy myös Tukinaisen vastaanotolla. Moni turvapaikanhakija on kokenut seksuaalista väkivaltaa jo lähtömaassaan, ja väkivalta on ollut läsnä vaarallisella pakomatkalla. Moni nainen tulee maasta, jossa raiskaukset ovat osa suunnitelmallisia sotatoimia.
- Monet tulevat kulttuureista, joissa raiskausta pidetään naisen vikana. Häpeä ja syyllisyys tulevat korostetusti esiin – raiskattu nainen on pilalle saastunut. Usein heillä ei ole edes sanoja, joilla kertoa tapahtuneesta.
Naiset yllättyvät, kun he ke kuulevat, että suomalaisessa kulttuurissa naisilla on seksuaalinen itsemääräämisoikeus.

Tukinainen tarjoaa maksuttomasti keskusteluapua ja oikeudellista neuvontaa. Tukinaiseen voi ottaa yhteyttä puhelimitse, minkä jälkeen on tarjolla erimittaisia kriisihoitojaksoja. Sen jälkeen voi osallistua noin kuuden hengen vertaisryhmiin. Ryhmissä on tarjolla myös kuvallisia ja toiminnallisia menetelmiä.
Useimmat asiakkaat ovat naisia tai tyttöjä, mutta Tukinainen palvelee myös seksuaalista väkivaltaa ja hyväksikäyttöä kokeneita miehiä.
Yhteisvastuukeräyksen oman seurakunnan osuus käytetään Jyväskylässä ensi syksynä alkavan vertaisryhmän rahoittamiseen.
 

Raiskauskriisikeskus Tukinainen on toiminut vuodesta 1993. Toimintaa rahoittaa RAY. Tukinainen toimii Jyväskylässä ja Helsingissä. Kolmas toimipiste aloittaa Rovaniemellä. Valtakunnallinen, maksuton kriisi- ja juristipäivystysnumero sekä Nettitukinainen-neuvonta palvelevat seksuaalista väkivaltaa kokeneita, heidän läheisiään sekä ammattilaisia.
Jyväskylässä Tukinainen on toiminut kymmenen vuotta.

Wed Jan 25 14:50:44 EET 2017