Uutislistaukseen

Ihminen kaupan

Ihmiskaupan uhri tarvitsee psyykkistä tukea traumamuistojen ja -oireiden käsittelyyn, sanoo psykologi Sanna Korpela. Hän auttaa ihmiskaupan uhreja Kyproksella.
ihmiskauppa_M.jpg

 

Onko orjuus totta myös tämän päivän Suomessa? Miten ihmiskauppa ja lähetystyö liittyvät toisiinsa? Sitä valaistaan Ihminen kaupan –illassa keskiviikkona. Puheenvuoron käyttää muun muassa psykologi Sanna Korpela. Hän vastaa Kyproksella keskuksesta, joka tarjoaa psykososiaalista tukea ja työtaitovalmennusta ihmiskaupasta selvinneille naisille. Suurin osa naisista on ollut seksiperäisen ihmiskaupan uhreja. 
Ihmiskaupan tyypillisiä muotoja ovat seksi- ja työperäinen ihmiskauppa. Molempia näitä esiintyy myös Kyproksella. 

Ihmiskauppaa tapahtuu Kyproksella sekä kadulla että suljettujen ovien takana.
- Ihmiskaupan uhri ei kulje leima otsassaan, eikä tunnistaminen aina ole helppoa. Moni ns. vapaaehtoisesti prostituoituna aloittavista naisista saattaa myöhemmin huomata olevansa toisten vallan alla - ihmiskaupan uhrina.

- Tarjoamme sekä yksilö- että yhteisötason tukea naisille. Ihmiskaupan uhri tarvitsee psyykkistä tukea traumamuistojen ja -oireiden käsittelyyn. Erilaiset painajaiset, väkisin mieleen tulevat muistot, muistivaikeudet ja keskittymisen ongelmat tuntuvat naisista usein pelottaviltakin. Kun turvallisuuden tunne alkaa palautua, selviytyjä tarvitsee tukea uuden tulevaisuuden suunnitteluun ja kohtaamiseen. 

 

Korpelan mukaan jokainen voi auttaa ihmiskaupan lisäämällä verkostoissaan tietoisuutta ihmiskaupasta, ilmoittamalla poliisille epäilyttävistä tilanteista sekä välttämällä itse valintoja, jotka voivat johtaa toisen orjuuteen, kuten pornon katsomista. Myös vaateostoksilla kannattaa olla tarkkana, sillä monen vaatteen halpa hinta perustuu ihmiskauppaan.

Taloudellinen tuki ihmiskaupan uhrien auttamiseksi on merkittävää. Tämän vuoden YhteisvastuukeräyksenLinkki avautuu uudessa välilehdessä kotimaan osuus käytetään ihmiskaupan uhrien auttamiseksi.  

Sanna Korpela kirjoittaa työstään blogia Keskisuomalaisen Stoori-sivustolla. Blogin nimi on Kun korvaamaton kaupattiin.

Joka 30. sekunti uusi ihminen joutuu uhriksi. Heitä arvioidaan olevan tällä hetkellä 27 miljoonaa. Enemmän kuin koskaan ennen. Rikospaikkana on koko maailma. On kyse nopeimmin kasvavasta rikollisuuden muodosta. Ihmiskaupasta. Korvaamaton on kaupattu.

 

Ihminen kaupan –tilaisuus keskiviikkona 8.3. klo 18 Table en Bois –kahvilassa (Vuorenlahdenkatu 38 Säynätsalo). Sanna Korpela on tilaisuudessa Skypen kautta, Rikosuhripäivystyksen toiminnanohjaaja Lea Manninen on paikalla ja valaisee suomalaista näkökulmaa ihmiskauppaan. Kahvi- ja pullatarjoilu osallistujille. Tilaisuus on osa Meidätkin on lähetetty –sarjaa.

2017-03-06 09:44:01.0