Uutislistaukseen

Piispa Hintikka uudelle eduskunnalle: Rauha on konkreettisia tekoja ja valintoja

Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka saarnasi 25.4.2019 valtiopäivien ekumeenisessa avajaisjumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa. Hintikan saarna perustui Luukkaan evankeliumin 24. luvun jakeisiin 36–49.

Hintikka korosti uudelle eduskunnalle rauhan merkitystä. Hän totesi myös, että niille, jotka on kutsuttu kantamaan laajempaa yhteiskunnallista vastuuta, rauha tarkoittaa oikeudenmukaisia päätöksiä.

- Käsityksemme siitä, minkälainen on hyvä yhteiskunta, vaihtelevat. Ristiriitatilanteita voi tuskin välttää. Mutta me voimme vaikuttaa siihen, kuinka toimimme tilanteissa, joissa yhteinen näky puuttuu ja paineet kasautuvat. Rauhaa, toivottaa Jeesus muutosten ja ristiriitaisten odotusten keskellä. Rauhaa sisimpään, kun työn realiteetit koettelevat omaa näkemystä yhteisestä hyvästä, Hintikka sanoi.

Hintikka siteerasi myös Martin Luther Kingiä, jonka kuolemasta on tässä kuussa kulunut 51 vuotta.

- Ei ole olemassa oikeudenmukaisuutta ilman rauhaa, eikä rauhaa ilman oikeudenmukaisuutta.

- Rauhasta pitää unelmoida, mutta sitä pitää myös varjella – ja siellä missä se on särkynyt, sitä pitää rakentaa väsymättä uudelleen. Rauha on konkreettisia tekoja ja valintoja.

- Oikeudenmukaisuus ei tarkoita vain kaiken jakamista tasan. Se on enemmän kuin tasa-arvo. Oikeudenmukaisuus tarkoittaa sitä, että niitä, jotka ovat jääneet muiden jalkoihin, pitää tukea enemmän. Niille, jotka ovat jääneet vähemmälle, pitää jakaa enemmän, piispa Hintikka muistutti.

Piispa Kaisamari Hintikan saarna pdf-tiedostona

26.4.2019 15.31