Kaste- ja vihkivaraukset avoinna perjantaina 17.5. klo 11.30-15.00 

Uutislistaukseen

Nenäpäivän Lähetysseuran osuus Nepaliin

Suomen Lähetysseura käyttää osuutensa Nenäpäivä-keräyksen tuotosta Nepalissa työhön, joka parantaa lasten ja naisten asemaa sekä tukee etnisiä vähemmistöjä ja alakastisten eli dalit-yhteisöjä kohentamaan koulutusta, ruokaturvaa, terveyttä ja toimeentulomahdollisuuksia. Nenäpäivää vietetään taas perjantaina 6.11.
5260289_luther nenäpäivä rajattu_THUMB.jpg

Nenäpäivä-kampanja huipentuu jälleen suureen Nenäpäivä-show’hun Yle TV2:lla 6.11. klo 19. Nenäpäivässä on mukana yhdeksän järjestöä, joista yksi on Suomen Lähetysseura. Viime vuonna suomalaiset keräsivät kehitysmaiden lasten hyväksi Nenäpäivä-historian suurimman summan: 3,69 miljoonaa euroa.

Nenäpäivän haaveena on Suomi, jossa jokainen edistää kehitysmaiden lasten ihmisarvoisen elämän toteutumista. Tänäkin vuonna kampanjaa ovat kukin tavallaan tukemassa lukuisat yritykset, koulut, päiväkodit, harrastusryhmät, järjestöt ja muut yhteisöt, sekä omalla ohjelmatoiminnallaan Yleisradio.

Suomen Lähetysseura käyttää oman osuutensa Nenäpäivä-keräyksen tuotosta Nepalissa työhön, joka parantaa lasten ja naisten asemaa sekä tukee etnisiä vähemmistöjä ja alakastisten eli dalit-yhteisöjä kohentamaan koulutusta, ruokaturvaa, terveyttä ja toimeentulomahdollisuuksia.

Äitiryhmät sosiaalisen muutoksen moottoreina

Nepalin hallituksen mukaan olisi tärkeää saada joka kylään äitiryhmä äiti- ja lapsiterveyden edistämiseksi. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi yksi Lähetysseuran Nepalin-kumppaneista, Shanti Nepal, perustaa äitiryhmiä Dhadingin läänin syrjäisiin kyliin.

Äitiryhmiä on tällä hetkellä yli 90. Olennaista on naisten voimaannuttaminen. He saavat koulutusta muun muassa äiti-lapsiterveyteen, hygieniaan ja toimeentulon parantamiseen liittyvistä asioista. Kylien sanitaatio-oloja parannetaan ja perheasioista keskustellaan.

Joka kuukausi 15 senttiä säästöön

Sarswotin äitiryhmä Gajurin kylässä on toiminut jo vuodesta 2009. Ryhmään kuuluu lähes 70 naista. Jokainen nainen laittaa kuukausittain 20 rupiaa (0,15 e) yhteiseen säästökassaan. Siitä ryhmän jäsenille myönnetään lainoja vaikkapa terveydenhoitoon tai uuden elinkeinon aloittamiseen. Summa voi tuntua pieneltä, mutta näille naisille se on merkittävä.

Yhdessä naiset ovat saaneet kylässä alkoholin käytön ja perheväkivallan vähenemään. Äidit menevät synnyttämään klinikoille kotisynnytysten sijaan ja lapsikuolleisuus on vähentynyt. Lainan turvin perheet ovat voineet aloittaa vaikkapa pienviljelyn tai eläinten kasvatuksen. Tulot käytetään lasten koulunkäyntiin ja niillä turvataan ruoka perheelle koko vuodeksi.

 

Nenäarpajaiset

Nenäpäivä-säätiö järjestää Nenäarpajaiset 1.10.–30.11.  Pääpalkintona on auto, muita palkintoja on 30 000 kappaletta. Arvan (5 €) voi ostaa lähettämällä tekstiviesti NENÄARPA numeroon 16499, arpa tulee puhelimeen.

www.nenapaiva.fi

5.11.2015 15.11