Uutislistaukseen

Nuorten vaikuttamismahdollisuudet kirkossa kasvavat

Konfirmoidut, alle 29-vuotiaat nuoret pääsevät vaikuttamaan seurakuntien kaikkeen toimintaan ja päätösten valmisteluun. Kirkolliskokous hyväksyi muutosesityksen, jonka mukaan jokaiseen seurakuntaan tulee perustaa nuorten vaikuttajaryhmä. Paikallinen seurakunta saa vapaat kädet miettiä yhdessä nuorten kanssa ryhmien kokoonpanon, aikataulut ja esimerkiksi sen, perustetaanko yhteinen ryhmä naapuriseurakunnan kanssa.
 

- Tämä on valtavan hieno askel eteenpäin. Tämä päätös tulee muuttamaan kirkkoa enemmän kuin osaamme arvatakaan, kirkon kasvatuksen ja perheasioiden johtaja Jarmo Kokkonen Kirkkohallituksesta iloitsee.

- Nuorten ja nuorten aikuisten osallisuutta on eri tavoin pyöritelty kirkolliskokouksessa jo vuosikymmeniä. Nyt aika on vihdoin kypsä sille, että nuoret nähdään seurakuntalaisina yhdenvertaisina aikuisten kanssa, hän jatkaa.

Muutos täydentää ja tukee lapsivaikutusten arviointia ja seurakuntien lapsiasiahenkilöiden toimintaa. Aiemmin kirkossa on jo hyväksytty 16-vuotiaiden äänioikeus seurakuntavaaleissa.

- Kirkon on tärkeää edetä työntekijäkeskeisyydestä kohti nuorten omaa vastuunkantoa. Haagassa toimii nuorten parlamentti paikallisesti sekä rovastikunnallisesti. Parlamenttitoiminnan myötä nuoret saavat mahdollisuuden vaikuttaa konkreettisesti. Kun nuori tuntee olevansa tärkeä osa yhteisöä, jossa häneen luotetaan, hän myös tulevaisuudessa haluaa kuulua jäsenenä tähän yhteisöön. Vaikuttaminen on mahdollistunut myös valtakunnallisesti nuorten tulevaisuusseminaariin osallistumisen myötä, kertoo Haagan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Jenni Surakka.

- Meillä toimii Nuorten hallitus, eli NuHa. Hallitus ideoi uutta, ajaa nuorten etuja seurakunnassa sekä on mukana nuorten viikkotoiminnassa yhdessä työntekijöiden kanssa. Ryhmä innostaa ja rohkaisee työntekijöiden kanssa muita nuoria ottamaan vastuuta erilaisissa tilanteissa ja tehtävissä, Uudenkaupungin seurakunnan nuorisotyönohjaaja Päivi Aaltonen kertoo.

 

 

 

 

17.11.2019 19.00