Uutislistaukseen

Kirkon mediasäätiön elokuvapalkinto ohjaaja Elina Talvensaarelle

Kirkon mediasäätiön palkinto Tampereen elokuvajuhlilla 2020 on myönnetty ohjaaja Elina Talvensaarelle elokuvasta Neiti Aika.

Palkinnon saajan valitsi tänä vuonna Kirkon mediasäätiön hallituksen varajäsen Mikko Hieta. Hän työskentelee viestintäpäällikkönä muun muassa kuvallisen ilmaisun ja mediapalvelujen toteuttajia kouluttavassa Hyriassa.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että Neiti Aika on yhtä aikaa ajankohtainen ja ajaton. Sen äärelle voi pysähtyä pohtimaan suuria kysymyksiä: yksinäisyyttä, lapsettomuutta, lähimmäisyyden rajoja, kaiken katoavaisuutta ja sitä mikä elämässä on merkityksellistä.

Vanha nainen on kuollut ilman ketään, joka muistaisi häntä. Elokuvantekijä sattuu ostamaan hänen asuntonsa, joka on täynnä vainajan irtaimistoa. Jos tavarat heittäisi pois, häviäisivätkö viimeisetkin merkit naisen elämästä kokonaan?

Dokumentaristista sukeutuu modernin ajan laupias samarialainen, joka tarjoutuu auttamaan tuntematonta. Hän päättää muistaa naisen, ja samalla katsoja tempautuu jännittävälle tutkimusmatkalle, joka paljastaa millaista iloa ja murhetta yhden lähimmäisen elämänmatkalle on mahtunut.

Varmasti jokainen tulee vuosien mittaan miettineeksi, mitä minusta jää, kun minua ei enää ole. Tämä elokuva on syvästi koskettava, inhimillinen ja lohduttava muistutus siitä, että elämä itsessään on merkityksellistä, vaikka muistot myöhemmin pyyhkiytyisivät ajan virtaan, Mikko Hieta toteaa.

Kirkon mediasäätiön palkinto myönnetään yhdelle kotimaiselle elokuvalle kerrallaan, ja se osoitetaan elokuvan ohjaajalle. Palkinto jaettiin nyt neljättä kertaa. Palkinnon myöntämisperusteissa painotetaan elokuvien teknistä ja taiteellista korkealaatuisuutta sekä sellaisia teemoja, jotka kutsuvat katsojat pohtimaan kristillistä arvomaailmaa. Palkinnon arvo on 1 500 euroa.

Kirkon mediasäätiö on perustettu vuonna 2005. Sen tarkoituksena on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arvoperustalta lähtien tukea ja edistää uskontoa ja elämänkatsomusta käsittelevien ohjelmien tekemistä, levittämistä ja esittämistä valtakunnallisissa medioissa.

 

 

 

9.3.2020 08.21