Uutislistaukseen

Yhteisvastuulla ammattikoulutusta kovia kokeneille nuorille Ugandassa

Kirkon Ulkomaanapu kouluttaa seuraavan kahden vuoden aikana Kongon rajalla Ugandan Rwamwanjan pakolaisalueella ammattiin tuhat Kongon pakolaista sekä paikallista nuorta.

Tänä vuonna Yhteisvastuu torjuu nuorten syrjäytymistä Suomessa ja kehitysmaissa. Ulkomainen kohde on Rwamwanjan pakolaisasutuksen ammattikoulu Ugandassa. Suomessa keräysvaroin tuetaan nuorten elämänhallintataitojen kehittymistä ja osallisuutta partiotoiminnan avulla.

- Kongosta tulevat pakolaisnuoret ovat menettäneet kaiken toivon. He ovat menettäneet läheisensä, heihin on usein kajottu, eikä heillä tietenkään ole todistuksia käydyistä kouluista. Kirkon Ulkomaanapu tuo heidän elämäänsä takaisin toivon, kertoo Kirkon Ulkomaanavun projektivastaava Stephen Ssenkima. Ugandalainen Ssenkima vierailee parhaillaan Suomessa Yhteisvastuukeräyksen vieraana.

Suomalaisessa pakolaiskeskustelussa jää usein huomaamatta, että kehitysmaat kantavat pakolaisista suurimman vastuun. Esimerkiksi köyhä Uganda vastaanottaa kolmanneksi eniten pakolaisia Afrikassa. Tällä hetkellä Ugandassa on yhteensä 530 000 pakolaista Kongosta, Etelä-Sudanista ja Burundista.

Silti Ugandan pakolaispolitiikka on lempeää. Pakolaiset saavat palan maata viljeltäväksi, heillä on oikeus liikkua ja tehdä töitä. Kouluunkin saisi mennä, tosin ilmaista jatkokoulutusta ei ole tarjolla. Jopa yläaste on maksullinen.

Väestörakenteeltaan Uganda on Suomen peilikuva, eräänlainen ”lasten valtio”. Maailman toiseksi nuorimman väestön maassa puolet asukkaista on alle 15-vuotiaita, 75 prosenttia alle 30-vuotiaita.  Vain kaksi prosenttia ugandalaisista pääsee ammattikoulutukseen. Arviot nuorisotyöttömyyden määrästä väestössä vaihtelevat; selvää on vain, että tilanne on Afrikan maista pahimpia.

Siksi Kirkon Ulkomaanapu kouluttaa seuraavan kahden vuoden aikana Kongon rajalla Ugandan Rwamwanjan pakolaisalueella ammattiin tuhat Kongon pakolaista sekä paikallista nuorta. Keräysvaroja käytetään myös pitkäjänteiseen kehitysyhteistyöhön Haitissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Lähi-idässä ja Myanmarissa.

Yhteisvastuu 2016 käynnistyy sunnuntaina 7.2.2016. Pakolaisten kohtaloita nähtävissä TV1:ssä 7.2. klo 10 alkaen.

Nuorten tarinoita voi katsoa etukäteen täältä.

Judith: https://youtu.be/irxXKvBMOTg

Shaban: https://youtu.be/kSOdisEAHV8

3.2.2016 09.49