Uutislistaukseen

Kilpajuoksu humanitääristä katastrofia vastaan

Turvapaikanhakijat ovat jääneet jumiin Kreikkaan. Jyväskyläläinen Liisa Puhalainen auttaa heitä muun muassa jakamalla ruokaa ja järjestämällä puistoissa ja kaduilla odottaville ihmisille peseytymismahdollisuuksia.
pakolaiset Ateenassa_L.jpg

Päivistä Ateenassa on tullut kilpajuoksua humanitaarista katastrofia vastaan, kun pohjoisten rajojen pääosin sulkeuduttua helmikuun lopussa turvapaikanhakijat jäivät alueelle jumiin.
Tällä hetkellä tuljoita on noin 30 000, maaliskuun pelätään tuovan vielä 40 000 lisää.

- Ei uskoisi, että tämä kaikki tapahtuu Euroopassa, sanoo Liisa Puhalainen. Hän tekee pakolaistyötä Ateenassa ja on Jyväskylän seurakunnan nimikkolähetti. Valtio ja kansalaisjärjestöt tekevät työtä kellon ympäri muun muassa telttoja pystyttäen. Sataman terminaalirakennukset ovat muuttuneet tuhansien pakolaisleireiksi, samoin monet urheilustadionit.  Onnekkaimmat ovat mahtuneet pakolaisille varattuihin hotelleihin, puistoissa taivasallakin on satoja nyssäköidensä kanssa -vastasyntyneistä sairaisiin vanhuksiin.

- Kukaan ei  pysty kertomaan, mitä tulijoiden pitäisi seuraavaksi tehdä ja mihin mennä. Voidaan auttaa vain hetkessä.Tänään hain pakolaiskeskuksellemme suihkuun ja syömään taivasalta useita puistossa jo päiviä nuokkuneita lapsiperheitä, jotka eivät olleet peseytyneet tai syöneet lämmintä ruokaa 3 viikkoon. Vaatteet saatiin pestyä ja uusia tilalle kaivettua. Lääkettäkin annettiin, ja lapsille mm. piirrustuskirjoja ja villasukkia, Liisa Puhalainen kuvailee.

KeskiviikkoinenYK:n raportti kuvaa myös tilannetta Kreikan pohjoisrajalla, jonka maksimikapasiteetti korkeintaan noin parin päivän oleskeluun tarkoitetuissa teltoissa on ollut n. 2500. Nyt siellä on yli 7000 ihmistä, ja jo useana päivänä poliiisi on joutunut käyttämään kyynelkaasua joukkojen rauhoittamiseksi.
- Epätoivoisina ja kylmissään pakolaisten nähtiin tiistaina kompastelevan toisiinsa koittaessaan kaapata pakettiauton perästä heiteltyjä säilykepurkkeja -  - - samaan aikaan Lääkärit ilman rajoja -järjestö raportoi laajoista flunssaepidemioista ja vakavista vatsatautitapauksista lääke- ja ruokavarastojen ehtyessä, YK:n raportti kertoo.
Kreikkalaisten aktiivisuus ilahduttaa Puhalaista.
- Tänäänkin  tutut ja tuntemattomat ovat tuoneet pakolaisia varten niin lastenrattaita, vaatteita kuin lelujakin. Kiitos tilanteen muistamisesta myös rukouksin!

3.3.2016 12.03