Uutislistaukseen

Selkokieliset päivän rukoukset on julkaistu

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on julkaissut verkossa selkokieliset päivän rukoukset. Rukouksia käytetään jumalanpalveluksissa, ja ne täydentävät muita selkokielisiä jumalanpalvelusmateriaaleja.

Selkokielisten materiaalien avulla jumalanpalvelukset ovat helpompia ymmärtää mahdollisimman monelle kuulijalle. Kyseiset selkokieliset päivän rukoukset olivat tänä vuonna ehdolla vuoden Selväsanaisen palkinnon saajaksi. Rukoukset on laatinut asiantuntija ja pappi Timo-Matti Haapiainen Kirkkohallituksesta.

- On ollut ilo olla mukana hankkeessa, joka osaltaan edistää yhteisen jumalanpalveluksen saavutettavuutta. Toivottavasti näitä rukouksia käytetään ahkerasti, sanoo Timo-Matti Haapiainen. 

Eri arvioiden mukaan Suomessa on satojatuhansia ihmistä, jotka tarvitsevat selkokieltä tai selkokuvia. Heillä voi olla esimerkiksi kielen ymmärtämisen tai oppimisen vaikeus, onnettomuuden tai sairauden seurauksena syntynyt kielellinen vaikeus tai heidän äidinkielensä on jokin muu kuin suomi tai ruotsi. Myös monet muistisairaat voivat seurata paremmin selkokieltä. Myös iän myötä tapahtuvan kuulon aleneminen voi aiheuttaa vaikeuksia seurata yleiskieltä tai nopeaa puhetta. Selkokieltä on helpompi seurata.

- Kristillisen kirkon yhtenä tärkeänä tehtävänä on sortavien rakenteiden purkaminen. Erilaisia yhteyttä estäviä rakenteita purkamalla vammaisuus vähenee ja yhteys ihmisten välillä voi kasvaa. Selkokielisiä päivän rukouksia mainostaa kortti, jossa sanotaan ”Auta meitä ylittämään niitä rajoja, jotka erottavat ihmisiä toisistaan.” Tämä selkokielisten päivän rukousten katkelma sanoittaa myös näiden rukousten ydintä. Toiveena on yhteyden lisääntyminen ihmisten välillä näiden rukousten muodossa, kertoo saavutettavuuden ja vammaisuuden asiantuntija Katri Suhonen Kirkkohallituksesta.

Selkorukousmateriaali on julkaistu evl.fi/plus-verkkosivustolla sekä kirkon selkokielisillä verkkosivuillaLinkki avautuu uudessa välilehdessä kunkin kirkkopyhän kohdalla. Ruotsinkielinen versio selkokielisistä päivän rukouksista valmistunee vuoden 2021 loppuun mennessä.

21.5.2021 10.57