Uutislistaukseen

Kirkon kasvatuksen ja perheasioiden asiantuntijat saivat Seta ry:n Asiallisen tiedon omenan

Kansalaisjärjestö Seta ry on jakanut Kirkon kasvatuksen ja perheasioiden yksikölle Asiallisen tiedon omenan. Tunnustuksen jakoi Setan puheenjohtaja Sakris Kupila Kasvatuksen ja perheasioiden yksikön johtaja Jarmo Kokkoselle ja johtava asiantuntija Sari-Annika Pettiselle Kirkkohallituksessa Helsingissä 14.9.2021. 

Seta jakaa vuosittain Asiallisen tiedon omena -tunnustuksen henkilölle tai yhteisölle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa tai levittänyt asiallista informaatiota seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. 

Tämän vuoden palkintoperusteluiden mukaan huomionosoitus myönnetään evankelis-luterilaisen kirkon kasvatuksen ja perheasioiden yksikölle sen ansiokkaasta työstä asiallisen tiedon jakamiseksi sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen sekä perheiden moninaisuudesta ja sateenkaari-ihmisten puolustamisesta, erityisesti seurakuntien perhetyön piirissä. Kirkon kasvatuksen ja perheasioiden yksikkö tuotti tänä vuonna Sateenkaarinuorten hyvinvointi seurakunnissa -julkaisun. Se on levinnyt laajasti seurakuntien, uskonnollisten yhteisöjen ja kasvatustoimijoiden kentässä sekä myös kaupunkien työhön. 

Setan hallitus kertoo lisäksi arvostavansa, että yksikkö on paneutunut erittäin ajankohtaiseen aiheeseen ja tarttunut toimeen sateenkaarinuorten hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Se mainitsee myös yksikön järjestämät sateenkaariteemaiset verkkoseminaarit, kuten Saanko olla totta kirkossa? ja Sateenkaariparit -mitä kuuluu nyt?  

"Kirkko tavoittaa suuren osan väestöstä ja on monelle tärkeä osa elämää. Moni sateenkaari-ihminen ei kuitenkaan koe oloaan tervetulleeksi kirkon piiriin. Tämän vuoksi on tärkeää, että kirkko aktiivisesti osoittaa ja pyrkii toimimaan sen eteen, että kaikki tulisivat kunnioittavasti kohdatuiksi omana itsenään," sanoo Setan puheenjohtaja Sakris Kupila. 

“Tämä palkinto tuntuu tosi hyvältä, olemme tästä iloisia ja onnellisia. Kasvatuksen, parisuhdetyön ja perheneuvonnan kentällä on jo pitkään kohdattu ihmisiä tasa-arvoisesti ja moninaisuutta kunnioittaen. Palkinto on siis tunnustus myös kirkon uranuurtajille, joiden työtä olemme jatkaneet”, kertoo Jarmo Kokkonen.  

Jarmo Kokkonen toteaa myös, että kirkko on mennyt eteenpäin suurilla askelilla yhdenvertaisuuden tiellä. “Samalla on huomattava, että tehtävää vielä riittää. Kannustamme kaikkia seurakuntia keskustelemaan avoimesti sateenkaari-ihmisten asemasta sekä kouluttautumaan ja päivittämään tietoja ja asenteita. Kannustamme laittamaan rakenteita kuntoon niin, että kaikkialla kirkossa on tulevaisuudessa sateenkaariyhdyshenkilöitä ja yhdenvertaiset käytännöt. Näin toimien kirkko on inklusiivinen, sisään kutsuva ja yhteyttä vaaliva, kaikkien ihmisten kirkko.”

Katso video palkintojenjaosta

Lisätietoja: Jarmo Kokkonen, johtaja, Kirkon kasvatuksen ja perheasioiden yksikkö, jarmo.kokkonen@evl.fi puh. 050 594 1316. 

Sakris Kupila, puheenjohtaja, Seta ry puheenjohtaja@seta.fi p. 050 329 9891 

22.9.2021 14.57