Uutislistaukseen

Rippikoulun käy yhä useampi – pandemiasta huolimatta

Rippikoulun suosio on kasvanut koronatilanteesta huolimatta. Vuonna 2021 rippikoulun kävi noin 49 600 henkilöä, kun vuonna 2020 vastaava luku oli noin 46 800. Lukuihin on laskettu kaikenikäiset rippikoululaiset. 

Kirkkoon kuuluvista 15-vuotiaista nuorista rippikoulun kävi 90,5 prosenttia ja kaikista 15-vuotiaista nuorista 74,5 prosenttia. Vuonna 2020 kirkkoon kuuluvista 15-vuotiaista nuorista rippikoulun kävi 88 prosenttia ja kaikista 15-vuotiaista nuorista 74 prosenttia. Aikuisrippikouluun osallistui yhteensä 882 henkilöä vuonna 2021, kun vuotta aiemmin vastaava lukumäärä oli 900. 

Pandemia haastaa joustavuuteen ja luovuuteen 

Ensimmäisenä koronavuotena 2020 rippikoulujen osallistujatilastot notkahtivat. Rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkisen mukaan nyt näyttää siltä, että notkahdus oli väliaikainen, vaikka pandemia vaikuttaakin edelleen yhteiskunnassamme. 

”Hienoa huomata, että rippikoululaisten määrä on jälleen kasvussa. Koronapandemia on haastanut seurakuntien rippikoulutyötä kahden vuoden ajan. Tästä huolimatta rippikoulut on pystytty järjestämään turvallisesti ja ammattitaitoisesti varsin muuttuvissa olosuhteissa. Valtakunnallisesta rippikoulukyselystä selviää, että myös nuorten kokemus rippikoulusta on ollut erittäin positiivista koronasta huolimatta”, Jari Pulkkinen sanoo. 

Esimerkiksi Espoon seurakunnissa viimeisen kahden vuoden ajan riparitapaamisia on järjestetty eri sähköisillä alustoilla. Leirijaksoista on kuitenkin haluttu pitää kiinni. 

"Sekä työntekijöiltä että riparilaisilta on vaadittu joustamista ja luovuutta. Rippikoululaisille ja heidän perheilleen on ollut tärkeää, että rippikoulujen leirijaksot on pystytty järjestämään normaalisti. Nuorilla on ollut suuri tarve ja kaipuu yhteen tulemiseen. Rippikoulu on edelleen tärkeä osa nuorisokulttuuria", sanoo Espoon seurakuntien kasvatuksen asiantuntija Johanna Hirsto

Lisätietoja: Jari Pulkkinen, asiantuntija, Kirkon kasvatus- ja perheasiat, Kirkkohallitus,  jari.pulkkinen@evl.fi, p 040 6881 467 

3.2.2022 10.46