Uutislistaukseen

Jyväskyläläinen Kirsi Itkonen Naisten Pankin vapaaehtoisena Nepaliin

Kirsi Itkonen on innoissaan ruohonjuuritason vaikuttamistyöstä. Hän lähtee arvioimaan Naisten Pankin rahoittamaa Ulkomaanavun hanketta Nepaliin, Lalitpurin maaseutukyliin. Hän toimii yhdessä paikallisen tiimin kanssa, nepalilaisen tiiminjohtajan alaisuudessa.
Kirsi Itkonen Naisten Pankin vapaaeht. Nepallissa_THUMB.jpg

Metsätalouden lehtori Kirsi Itkonen, 50, matkustaa kuukaudeksi Nepaliin vapaaehtoistöihin. Itkonen on ensimmäinen Naisten Pankin Skills donation-ohjelman kautta lähetettävä asiantuntija.

- Naisten asema ja kehitysyhteistyö ovat minulle tärkeitä. Kun näin hakuilmoituksen Skills donation-ohjelmaan, ajattelin heti, että tämähän on aivan mainio tilaisuus, kertoo Itkonen.

Itkonen lähtee arvioimaan Naisten Pankin rahoittamaa Ulkomaanavun hanketta Nepaliin, Lalitpurin maaseutukyliin. Hän toimii yhdessä paikallisen tiimin kanssa, nepalilaisen tiiminjohtajan alaisuudessa.

- On hienoa päästä tekemään ruohonjuuritason työtä, tukemaan perheitä ja naisia. POWER-hankkeessa tuetaan naisten voimautumista sekä yritysten ja osuuskuntien perustamista. Lähden tutkimaan, miten tavoitteet on saavutettu, mitä on opittu ja mitä olisi voitu tehdä paremmin. Tarkoituksena on tunnistaa parhaita käytänteitä, ja asioita, joita voitaisiin ottaa käyttöön muissa hankkeissa Nepalissa ja myös muissa maissa, kertoo Itkonen tulevan kuukauden tehtävästään.

Itkonen on opettanut yrittäjyyttä ja johtamista tuleville metsätalousinsinööreille Mikkelin ammattikorkeakoulussa. Lisäksi hän on vetänyt puunhankintayritysten liiketoimintaa kehittävää hanketta Pietarin alueella.

- Ammattitaidon lahjoittaminen on kasvava lahjoittamisen trendi, josta on paljon hyötyä ohjelmillemme ja avunsaajille. Usein saamme sellaista osaamista, jota järjestöllä ei välttämättä ole ollut aiemmin. Kehittyvien talouksien yksityissektorin kehittämisessä olisi paljonkin tehtävää ja auttamisen paikkoja suomalaisille yritystaustaisille osaajille, sanoo Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.

- Toisaalta Suomi on myös koulutuksen ykkösmaita maailmassa, ja muitakin alueita varmasti löytyisi.

Skills donation on uusi asiantuntijoille suunnattu vapaaehtoisohjelma, jossa voi lahjoittaa Naisten Pankin kautta ammattitaitoaan naisten toimeentulon ja yrittäjyyden tukemiseen kehitysmaissa. Toimeksiannot ovat lyhyitä, 1–4 viikkoa. Ne voivat olla esimerkiksi markkinatutkimusten tekoa, liiketoimintasuunnitelmien tekemisessä tukemista tai yrittäjyyskoulutusta. Asiantuntija työskentelee aina paikallisen työparin kanssa. Tarkoitus on oppia molemmin puolin.

- Naisten Pankin vapaaehtoisverkostossa paljon todella osaavia jäseniä, jotka jo pitkään ovat toivoneet mahdollisuutta tarjota osaamistaan käyttöön muutoinkin kuin rahankeruun kautta. Skills donation-konseptia pilotoidaan tämän vuoden aikana ja uskon vahvasti sen mahdollisuuksiin laajentua tulevina vuosina merkittäväksi työmuodoksi, sanoo Naisten Pankin kehittämisryhmän jäsen, salkun- ja riskienhallintajohtaja Helena Arlander.

Naisten Pankki tukee kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä ja omaehtoista toimeentuloa kestävän kehityksen periaattein.

20.6.2016 09.54